Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Energie- en eiwitrijke voeding voor ouderen

U krijgt met de voeding die u nu gebruikt te weinig voedingsstoffen binnen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u minder eetlust heeft of omdat u meer behoefte heeft aan voeding door ziekte of een (operatie)wond. Daarom heeft u het advies gekregen om energie- en eiwitrijke voeding te gaan gebruiken. Hier leest u meer over goede voeding en u krijgt praktische adviezen. 

Waarom energie- en eiwitrijke voeding? 

Een goede voedingstoestand 
U heeft voeding nodig met veel energie en eiwitten om te zorgen voor een goede voedingstoestand. Uw lichaam is in een goede voedingstoestand als het elk moment over genoeg energie, eiwitten, vitamines en mineralen kan beschikken en als uw gewicht stabiel is. Een goede voedingstoestand is een voorwaarde voor een goede conditie en is extra belangrijk als u ziek bent. U voelt zich beter en uw weerstand tegen infecties is hoger. 

Risico op ondervoeding 
Als u te weinig eet, loopt u het risico ondervoed te raken. Ook kan ziekzijn meer energie van uw lichaam vragen. Als u minder eet dan u nodig heeft, krijgt u te weinig eiwitten, vitamines, mineralen en energie (calorieën) binnen. 

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding? 
Als u ondervoed bent, gebruikt het lichaam reservevoorraden uit vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat u meer moeite heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren of dat u zich sneller moe voelt, minder kracht heeft, (vaker) valt, minder zin heeft om te eten en sneller en ernstiger ziek wordt. Ook kan het zo zijn dat u vatbaarder bent voor infecties, langer nodig heeft om te herstellen na ziekte en dat wonden slechter genezen. Bij ouderen gaat de afbraak van spieren en vet vaak nog sneller en duurt het herstel van ziekte en genezen van wonden ook langer. 

Hoe merkt u dat u ondervoed bent? 
Ondervoeding kunt u merken door ongewenst gewichtsverlies. Een schommeling in uw gewicht van 1 tot 2 kilo is normaal. U hoeft zich dan geen zorgen te maken. Bent u meer dan 6 kilo afgevallen in een half jaar tijd of 3 kilo in een maand tijd, dan kan dit wijzen op (een risico op) ondervoeding. Bij ouderen kunnen er ook spieren worden afgebroken zonder dat er gewicht wordt verloren is. Als dit zo is, kunt u dit merken doordat uw kleding ruimer zit of doordat u bijvoorbeeld minder goed kunt opstaan uit een stoel. 

Wat is energie- en eiwitrijke voeding? 

Energie 
Voeding levert energie. Die energie hebben we nodig bij alles wat we doen, zoals lopen en fietsen, maar ook bij alles wat er in ons lichaam gebeurt. De hoeveelheid energie die u nodig heeft ligt onder andere aan uw lengte, uw leeftijd, uw geslacht en hoe actief bent.
Een goede manier om te controleren of u voldoende energie binnenkrijgt is uw gewicht. Weeg uzelf één keer in de week op een vast moment. Blijft uw gewicht gelijk of stijgt het? Dan krijgt u voldoende energie binnen. Als uw gewicht daalt, dan krijgt u (nog) niet genoeg energie binnen. Als u ziek bent, dan is uw behoefte aan energie groter dan normaal.
De energie halen we uit koolhydraten (dit is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) en vetten in de voeding. 

Eiwit 
Als u ziek bent, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor uw herstel. Eiwit is een bestanddeel van de voeding dat nodig is om spieren op te bouwen en in stand te houden en voor herstel bij wonden. Het dient als bouwstof voor het lichaam. Als u te weinig energie binnenkrijgt, dan gaat uw lichaam de eiwitten gebruiken als energiebron (brandstof) in plaats van als bouwstof. Hierdoor worden uw spieren afgebroken. 

Eiwit komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, eieren, kaas en zuivelproducten. Ook komt eiwit (in mindere mate) voor in brood, noten en peulvruchten zoals bruine en witte bonen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: