Endometriose
Endometriose vrouw buikpijn

Wat is endometriose?

Endometriose is de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte. Het baarmoederslijmvlies bekleedt de baarmoeder aan de binnenkant. Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies ook op andere plaatsen in de buik voor, zoals in de baarmoederwand, op het buikvlies, in de eierstokken of diep onder in de buik vlakbij de endeldarm of de blaas. Ook kan endometriose aanwezig zijn in de navel of in het litteken van een keizersnede.

Endometriose is niet te voorkomen. Alle vrouwen die menstrueren kunnen endometriose krijgen. Door niet of minder te menstrueren, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of door de pil te gebruiken, kunnen klachten van endometriose verminderen. Door een operatie uit te voeren kan de aanwezige endometriose worden verwijderd. Het is mogelijk dat na een operatie opnieuw klachten ontstaan als er nieuwe endometriose gevormd wordt.

Klachten

Endometriose kan klachten veroorzaken zoals buikpijn (vooral rond de menstruatie), pijn bij het vrijen en verminderde vruchtbaarheid. Ook kan er pijn bij het plassen en bij de ontlasting optreden. Deze klachten nemen vaak toe rond de menstruatie. Vrouwen met endometriose kunnen ook minder specifieke klachten hebben, zoals vermoeidheid, rugpijn en stemmingswisselingen.

Diagnose

Het is vaak moeilijk om de diagnose endometriose te stellen, omdat er verschillende klachten kunnen zijn die niet altijd specifiek zijn. De tijd tot aan een diagnose is in Nederland gemiddeld circa 8 jaar. We stellen de diagnose officieel vast door middel van een kijkoperatie. Vaak kunnen we endometriose ook zien op een echo of MRI-scan.

Risicogroepen

Vrouwen in de vruchtbare levensfase kunnen endometriose ontwikkelen. Tijdens de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Het grootste deel wordt afgestoten via de vagina, maar een klein deel komt via de eileiders in de buikholte terecht. Hier kan het baarmoederslijmvlies zich hechten aan de organen in de buik en endometriose vormen.

Kinderwens

Sommige vrouwen met endometriose hebben moeite om zwanger te worden. Vrouwen met endometriose en een kinderwens kunnen voor behandeling op onze polikliniek Voortplantingsgeneeskunde terecht. Er zijn echter ook veel vrouwen met endometriose die zonder problemen zwanger worden.

U kunt ons bereiken door een e-mail te sturen naar endometriose@rijnstate.nl

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: