Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Endeldarmoperatie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een endeldarmoperatie ondergaat. Hier leest u meer informatie over deze operatie.

Inleiding 

U wordt binnenkort opgenomen voor een endeldarmoperatie. De chirurg en GIO-verpleegkundige (gastro-intestinaal oncologieverpleegkundige) informeren u over de operatie en de opname. Deze informatie sluit aan bij de mondelinge informatie die u van de arts en de GIO-verpleegkundige krijgt en is een aanvulling op de informatiemap Darmkanker.

Het is belangrijk dat u weet wat er rond uw opname gebeurt en hoe u actief kunt meewerken aan een sneller herstel. Het is bewezen dat u sneller herstelt als u genoeg beweegt en gezond eet voor en na de operatie. U vindt daarom een voorbeeld voor een dagindeling in deze folder. Per dag worden de streefdoelen benoemd. U kunt in deze folder zelf bijhouden wat u eet en drinkt en hoeveel u beweegt. Ook vermeldt u zelf uw pijnscore en afspraken. Hierdoor houdt u zelf regie over uw herstel.

Neem deze folder me als u wordt opgenomen in het ziekenhuis voor de operatie.

Darmspoeling als voorbereiding op de operatie 

Voor de operatie is het nodig dat uw dikke darm gereinigd is. Tijdens het bezoek aan de polikliniek bespreken we met u of deze darmspoeling thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt. Gebeurt de darmspoeling thuis, dan krijgt u recepten me van de chirurg en uitleg door de GIO-verpleegkundige.
De dag voor de operatie start u met de darmvoorbereiding.

Darmspoeling thuis 

U mag op de dag van de darmvoorbereiding al uw medicijnen gewoon innemen, behalve als u iets anders heeft afgesproken met uw arts.
Heeft u een stoma? Dan kunt u zo nodig een week voor de operatie contact opnemen met de stomaverpleegkundige voor ander opvangmateriaal tijdens de voorbereiding.

Picoprep is een laxeermiddel dat we gebruiken om de darmen schoon en leeg te maken. Picoprep heeft een sinaasappelsmaak en bevat geen suiker.

De instructie op de bijsluiter die meegeleverd wordt door de fabrikant of apotheek is niet voldoende. Volg daarom de instructie uit deze tekst.

Picoprep bereiden 
Iedere verpakking Picoprep bevat 2 zakjes (we gebruiken maar één zakje). 

 • Vul een glas met 200 ml koud water;
 • Leeg de inhoud van 1 zakje in het glas;
 • Roer 3 minuten totdat de oplossing niet meer bruist en helemaal opgelost is;

Picoprep gebruiken 

 • U start één dag voor de operatie met de Picoprep;
 • U eet uw ontbijt en om 12 uur een licht verteerbare lunch;
 • Om 12 uur neemt u bij de lichte lunch twee tabletten Bisacodyl 5 mg in met een slokje water. Bisacodyl is een laxeermiddel;
 • Om 14 uur lost u één zakje Picoprep op in 200 ml koud water en drinkt deze op;
 • Vervolgens drinkt u komende 3 uur nog minimaal 2 liter heldere vloeistoffen. U bent hier om 17.00 uur me klaar.
 • Blijf hierna heldere vloeistoffen drinken zoveel als u wilt. 
 • U wordt op de avond voor de operatie om 20.00 uur of op de dag van de operatie opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. De opnameplanning of GIO-verpleegkundige brengt u hierover op de hoogte.
 • In de avond neemt u 2 flesjes PreOp drinkvoeding, zie verdere uitleg verderop in de tekst.

Let op! Tot aan de operatie mag u géén vast voedsel meer eten, alleen nog vloeistoffen heldere drinken. 

Voorbeelden van heldere vloeistoffen zijn: 

 • water
 • thee en koffie zonder melk
 • bouillon
 • ranja
 • vruchtensap zonder vruchtvlees
 • heldere niet-alcoholische dranken.

Extra suiker kunt u nemen in de vorm van een waterijsje of tabletjes druivensuiker.

Hoe snel werkt de Picoprep? 
Diarree ontstaat over het algemeen minimaal 2 tot 3,5 uur na inname van de Picoprep. Dit kan uiteraard verschillen per persoon.

Welke klachten kunnen optreden door het gebruik van Picoprep? 
Door het laxeermiddel wordt uw ontlasting steeds dunner. Op een gegeven moment is het net water. Omdat u vaak naar het toilet moet, kan uw anus geïrriteerd raken. U kunt de huid invetten met bijvoorbeeld vaseline.

Doordat u veel vocht verliest, kunt u last krijgen van hoofdpijn. U mag hiervoor paracetamol innemen. Belangrijk is om veel te blijven drinken.
Ook kunt u last krijgen van darmkrampen (een opgezet gevoel in uw buik en buikpijn) en misselijkheid. Veel drinken van heldere vloeistoffen voorkomt klachten als misselijkheid en overgeven.

Vragen over de darmspoeling? 
Heeft u vragen over de darmvoorbereiding? Neem dan contact op met de GIO-verpleegkundige via 088 - 005 7703. De GIO-verpleegkundigen zijn
bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

Darmspoeling in het ziekenhuis 

Om 11.00 uur wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Daar hanteren we dezelfde werkwijze als wanneer u thuis uw darmvoorbereiding krijgt. De verpleegkundige begeleidt u hierbij.

Opname op de verpleegafdeling 

Eén of twee weken voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning.

U wordt opgenomen op de dag voor de operatie of op de dag van de operatie. Dit hangt af waar u de darmvoorbereiding gaat doen, het operatieprogramma en uw persoonlijke situatie. De GIO-verpleegkundige bespreekt dit met u. 

Voor de opname neemt u mee vanuit huis: 

 • uw Rijnstatekaart;
 • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking;
 • toiletartikelen;
 • prettig zittende kleding voor overdag waarmee over de gang kunt wandelen, nachtkleding en pantoffels/slippers;
 • eventueel een tijdschrift of boek;

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten.

De opname 

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie of op de operatiedag zelf.

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie.
De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en bespreekt met u de opname. In dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. Voor of na het opnamegesprek wordt er bloed bij u afgenomen ter voorbereiding op de operatie.

U wordt opgenomen op de dag van de operatie.
Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer informatie over de voorbereidingen in Ontvangstruimte op Ontvangstruimte Operatiekamers (rijnstate.nl)Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding

Injectie om trombose te voorkomen 
Afhankelijk van wanneer u wordt opgenomen geeft de verpleegkundige u een injectie om trombose te voorkomen (fraxiparine). Tot u weer naar huis gaat, krijgt u deze injectie elke dag. Wordt u de avond voor de operatie opgenomen, dan krijgt u uw eerste injectie voor de operatie. Wordt u op de dag van de operatie opgenomen, dan krijgt u deze injectie voor het eerst na de operatie.

Tijdstip van operatie 
De arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geholpen dan aanvankelijk de bedoeling was.

PreOp 
PreOp is een helder drankje met citroensmaak, dat voornamelijk bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een gunstig effect heeft op het herstel na de operatie. Als u op de operatiedag opgenomen wordt, geeft de GIO-verpleegkundige de PreOp aan u mee tijdens het voorbereidende gesprek. Als u al opgenomen bent krijgt u de PreOp drinkvoeding op de afdeling.
Bent u diabetespatiënt? Dan is deze drank door de suikers niet geschikt voor u.

Kauwgom 
U krijgt op de afdeling een pakje kauwgom. Kauwen zorgt ervoor dat uw darmen worden gestimuleerd. Is de kauwgom op? Vraagt u dan aan uw bezoek om nieuwe kauwgom mee te brengen.

Plaatsbepaling stoma 
Krijgt u (mogelijk) een stoma? Dan wordt voor de operatie de plek van de stoma bepaald. Dat gebeurt soms al op de polikliniek of anders op de opnamedag.

De operatie 

Voorbereiding op de operatie 
Voor de operatie moet u nuchter zijn. U mag tot twee uur voor de operatie nog heldere dranken drinken.

Voor de operatie wordt het laatste gedeelte van uw dikke darm (endeldarm) gespoeld door middel van een klysma.

Op de ochtend van de operatie mag u zich gewoon douchen. U mag alleen geen bodylotion of make-up aanbrengen op uw lichaam. Van de verpleging krijgt u operatiekleding en hoort u wanneer u zich mag omkleden.

Tijdens de operatie mag u geen sieraden, piercings, nagellak, kunstnagels, make-up, contactlenzen, bril, gebitsprothese en gehoorapparaten dragen. Als het nodig is, kunt u een bakje/brillenkoker mee naar de operatiekamers nemen met uw naam en geboortedatum.

U wordt naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer gebracht. Hier spreekt u de chirurg en anesthesioloog nog voor de operatie. Voordat u onder narcose gaat, krijgt u een infuus ingebracht. Door dit infuus geven wij u tijdens de operatie tot enkele dagen na de operatie medicijnen en vocht.

Pijnbestrijding 
Voor de operatie krijgt u van de anesthesioloog een injectie tussen uw wervels. De injectie maakt het mogelijk om de pijn te bestrijden op de plaats van de operatie. Door deze regionale verdoving is er minder morfine tijdens en na de operatie nodig. Bijwerkingen van morfine, zoals sufheid, misselijkheid en het stilvallen van de darmwerking komen daardoor minder voor. Naast de injectie tussen uw wervels krijgt u algehele anesthesie (narcose). Na de operatie krijgt u vier keer per dag één gram paracetamol. Als hiermee de pijn niet draaglijk is, krijgt u extra pijnstilling.

Een goede pijnbestrijding is erg belangrijk voor een snel herstel. De pijn mag u niet beperken in uw bewegingen. Als dit wel het geval is, betekent het dat de pijn niet acceptabel is. Meld dit aan de verpleegkundige. Pijn heeft niet altijd te maken met onvoldoende pijnbestrijding maar kan ook een teken zijn van een minder goed herstel. De mate van pijn is voor iedereen anders. We passen de dosering van de medicijnen aan als u meer pijn krijgt. Vier keer per dag vult u de pijnscore vier in het schema achter in deze folder in. De verpleegkundige bespreekt dit met u.

Na de operatie op de uitslaapkamer 
De eerste periode na de operatie wordt u op de recovery (uitslaapkamer) in de gaten gehouden tot u wakker genoeg bent en de pijn draaglijk is. Afhankelijk van de klachten kan dit één tot een paar uur duren.

Direct na de operatie bent u door een aantal slangen verbonden met apparaten, zoals: 

 • een infuus voor toediening van vocht en medicatie;
 • een slangetje via uw plasbuis in uw blaas (blaaskatheter) om urine te laten weglopen.

Naarmate u herstelt na de operatie worden al deze hulpmiddelen verwijderd. De buikwondjes / buikwond bevat(ten) na de operatie pleisters.

In de uitslaapkamer krijgt u een glaasje water of een ijsje. Ook wordt u op de rand van het bed geholpen om alvast wat te bungelen met uw benen. In de meeste gevallen gaat u terug naar de verpleegafdeling. Mogelijk gaat u na de operatie een nachtje naar de afdeling PACU of Medium Care. Als u terug bent op de verpleegafdeling, PACU of Medium Care belt de verpleegkundige uw contactpersoon om te vertellen dat u op die afdeling bent aangekomen.

Herstel na de operatie op de verpleegafdeling 

Eten en drinken 
Om de darmwerking weer op gang te krijgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan eten en drinken. U mag alles eten en drinken. Na de operatie heeft u een eiwit- en energieverrijkt dieet omdat uw lichaam door de operatie meer voedingsstoffen nodig heeft. Dit betekent dat u drie keer per dag een tussendoortje of drinkvoeding aangeboden krijgt.

Het is belangrijk dat u de eerste dagen op uw eigen gevoel afgaat en dus niet meer eet en drinkt dan wat u denkt aan te kunnen. Probeer elke ronde iets kleins te eten en te drinken zodat u de maaltijden over de dag verspreidt. De voedingsassistent biedt u regelmatig eten en drinken aan. Kies bijvoorbeeld eens voor melk, karnemelk of chocolademelk in plaats van koffie, thee of limonade. Melkproducten bevatten meer eiwitten.

Het is ook belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Eten bevordert uw herstel. Geef op tijd aan bij de verpleegkundige als u misselijk bent. Met behulp van medicijnen kan misselijkheid bestreden en voorkomen worden. We vragen u om de maaltijden aan een tafel te eten. Dit is beter voor de darmwerking en het verkleint de kans dat u zich verslikt.

Beweging 
Op de uitslaapkamer gaat u al op de rand van het bed zitten om met uw benen te bungelen. Als u weer op de verpleegafdeling bent begint u onder leiding van de fysiotherapeut of een verpleegkundige zo snel mogelijk met bewegen.

U kunt zelf helpen door meer te bewegen tijdens uw opname. 

 • Doe ’s ochtends uw pyjama uit en trek gewone kleding aan;
 • Zorg voor goede schoenen of sloffen waarop u niet uitglijdt;
 • Loop regelmatig een stukje over de afdeling;
 • Ga als dit mogelijk is eens met uw bezoek van de afdeling af;
 • Wissel bewegen en rust af. Doe bijvoorbeeld elk uur wat oefeningen, ga elk uur even zitten op een stoel of loop een stukje over de gang.

De fysiotherapeut komt tijdens uw opname van maandag tot vrijdag dagelijks langs tot u zelfstandig bent en/of het doel van de fysiotherapie is behaald. U hoeft niet op de fysiotherapeut te wachten. Hij of zij zoekt u wel op. Als het nodig is, komt de fysiotherapeut ook in het weekend langs.

Ademhalingsoefeningen 
Na een operatie aan de buik is het belangrijk om elk uur ademhalingsoefeningen te doen. Deze oefeningen verbeteren uw longvolume en kunnen u helpen om slijm kwijt te raken.

Ademhalingsoefening 1 

 1. Adem diep in;
 2. Houd de adem ongeveer drie seconden vast;
 3. Blaas uit met getuite lippen;
 4. Herhaal dit vier keer achter elkaar.

Ademhalingsoefening 2 

 1. Ondersteun uw buik met een kussentje of uw handen. Dit zorgt voor tegendruk;
 2. Adem diep in;
 3. Maak vervolgens een ‘huf’ (open uw mond en adem zo kort en krachtig mogelijk uit, alsof u een bril laat beslaan);
 4. Voelt of hoort u slijm? Herhaal deze oefening dan vier keer;
 5. Als er slijm aanwezig is, dan kunt u dit doorslikken of uitspugen.

Laxeren 
Na de operatie krijgt u twee keer per dag een laxeermiddel (magnesiumhydroxide), tenzij u een dunnedarmstoma heeft. Het laxeermiddel bevordert de werking van de dikke darm en voorkomt verstopping. Zodra uw darmen weer actief zijn, wordt dit middel omgezet naar Movicolon (macrogol). Als u op de derde dag na de operatie naar huis mag en nog geen ontlasting heeft gehad, moet u de magnesiumhydroxide thuis blijven gebruiken. Doe dit tot u ontlasting heeft gehad. Als het nodig is, kunt u hierna de Movicolon (macrogol) innemen. De verpleegkundige geeft u hier meer informatie over. De eerste weken na de operatie kan uw ontlasting nog wat dunner zijn en vaker komen dan normaal. Schrik ook niet als er soms nog een klein beetje bloed in uw ontlasting voorkomt.

 

8.00 – 9.00 uur

U gaat ontbijten aan de tafel op uw kamer. Op de gang staat een voedingskar. HIer kunt u zelf uw voeding uitkiezen. Op die manier kunt u zelf bepalen wat u eet en wanneer u gaat ontbijten.

8.00 – 9.00 uur

Artsenvisite: op werkdagen komt de afdelingsarts met een verpleegkundige bij u langs. Soms loopt er een specialist mee en meestal ook een co-assistent.

9.00 uur

U gaat zich wassen en aankleden, eventueel met hulp van de verpleegkundige. Vanaf de tweede dag mag u zich weer douchen.

10.00 uur

Rustmoment met iets te drinken en een tussendoortje of een flesje drinkvoeding.

11.00 uur

U gaat een rondje wandelen over de gang en de oefeningen van de fysiotherapeut doen. Vanaf dag 2 mag u ook fietsen op de hometrainer die op de afdeling staat.

12.00 uur

U gaat lunchen aan tafel op uw kamer of in onze eetruimte.

13.00 uur

Rustmoment

14.00 uur

Tijd om iets te drinken met een tussendoortje erbij of tijd voor drinkvoeding.

15.00 uur

U gaat een rondje wandelen over de gang, eventueel met uw bezoek. U doet de oefeningen van de fysiotherapeut.

17.00 - 18.00 uur

U eet het avondeten (warme maaltijd) aan tafel op uw kamer of in onze eetruimte. 

19.00 uur

Rustmoment met iets te drinken en een tussendoortje of een flesje drinkvoeding.

20.00 uur

U gaat nogmaals een wandeling maken over de gang of u gaat fietsen op onze hometrainer vanaf de tweede dag na de operatie.

+/- 21.00 uur

U maakt zich klaar voor de nacht.

Probeer steeds langer te bewegen en minder te rusten. Noteer wat u beweegt, eet en drinkt in deze folder. De verpleegkundige neemt dit met u door.

Probeer ook de dagen erna minder te rusten en meer te gaan bewegen.

De dag van de operatie, na de operatie 

Na de operatie zijn dit uw streefdoelen: 

 • Drink minimaal 500 ml;
 • U eet een broodmaaltijd;
 • Ga minimaal twee keer 30 minuten uit bed op de stoel zitten;
 • Wandel een stukje op de kamer of naar het toilet. Let op! Doe dit de eerste keer onder begeleiding.
 • Als u een stoma heeft: kijk naar uw stoma (eventueel samen met de verpleegkundige).

Het kauwen van kauwgom stimuleert de werking van de maag en darmen. 

VOEDING

Wat en hoeveel heeft u gegeten en gedronken?

Tussendoor

 

 

 

Avondmaaltijd

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

Overig

 

 

 

Heeft u een broodmaaltijd en een tussendoortje gegeten en heeft u 500 ml gedronken?

JA / NEE

 

BEWEGING

Welke beweging heeft u vandaag gehad?

 

 

 

Heeft u vandaag in totaal vier tot zes uur gezeten en gewandeld?

JA / NEE

 

PIJNSCORE

Welke pijnscore geeft u? (0-10)

Ochtend

 

 

Middag

 

 

Avond

 

 

Nacht

 

 

 

AFSPRAKEN

Welke afspraken heeft u gemaakt met de fysiotherapeut, verpleging, etc.?

 

 

 

De eerste dag na de operatie 

Op de eerste dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen: 

 • Drink minimaal 1,5 liter;
 • Eet alle maaltijden aan tafel;
 • Eet drie tussendoortjes of flesjes drinkvoeding naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, warme maaltijd);
 • Kom minimaal vier tot zes uur uit bed in uw normale kleding;
 • Wandel een stukje over de gang (eventueel met begeleiding);
 • Doe de oefeningen die u van de fysiotherapeut heeft gekregen;
 • Als u een stoma heeft start de verpleegkundige samen met u met de zorgzorg. U verzorgt de stoma samen met uw verpleegkundige.

De verpleegkundige helpt u in de ochtend bij het wassen. Vandaag (24 uur na de operatie) wordt de blaaskatheter verwijderd.
De verpleegkundige wil graag in de gaten houden hoeveel u plast. Geef het aan als u naar het toilet moet. Geef het ook duidelijk aan als u misselijk bent of als de pijn u belemmert om te bewegen of te hoesten.  

VOEDING

Wat en hoeveel heeft u gegeten en gedronken?

Ontbijt

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Lunch

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Avondmaaltijd

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Overig

 

 

 

 

 

Heeft u drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes gegeten en heeft u 1,5 liter gedronken?

JA / NEE

 

BEWEGING

Welke beweging heeft u vandaag gehad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u vandaag in totaal vier tot zes uur gezeten en gewandeld?

JA / NEE

 

PIJNSCORE

Welke pijnscore geeft u? (0-10)

Ochtend

 

 

Middag

 

 

Avond

 

 

Nacht

 

 

 

AFSPRAKEN

Welke afspraken heeft u gemaakt met de fysiotherapeut, verpleging, etc.?

 

 

 

 

De tweede dag na de operatie 

Op de tweede dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen: 

 • Drink 1,5 tot 2 liter;
 • Eet alle maaltijden aan tafel;
 • Kom minimaal zes tot acht uur uit bed in uw normale kleding;
 • Wandel een stukje over de gang;
 • Fiets op de hometrainer op de afdeling;
 • Doe de oefeningen die u van de fysiotherapeut heeft gekregen;
 • Heeft u een stoma, dan gaat u verder met de zelfzorg. U verzorgt de stoma grotendeels zelfstandig onder leiding van de verpleegkundige.

Vandaag kunt u zich waarschijnlijk weer (grotendeels) zelf wassen en aankleden. Vandaag verwijdert een verpleegkundige de pleisters.
U mag wandelen door het ziekenhuis. U hoeft niet op de afdeling te blijven. Vertel een verpleegkundige dat u van de afdeling gaat.

VOEDING

Wat en hoeveel heeft u gegeten en gedronken?

Ontbijt

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

Lunch

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

Avondmaaltijd

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

Overig

 

 

 

 

Heeft u alle maaltijden aan tafel gegeten en heeft u 1,5 tot 2 liter gedronken?

JA / NEE

 

BEWEGING

Welke beweging heeft u vandaag gehad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u vandaag in totaal zes tot acht uur gezeten en gewandeld?

JA / NEE

 

PIJNSCORE

Welke pijnscore geeft u? (0-10)

Ochtend

 

 

Middag

 

 

Avond

 

 

Nacht

 

 

 

AFSPRAKEN

Welke afspraken heeft u gemaakt met de fysiotherapeut, verpleging, etc.?

 

 

 

 

De derde dag na de operatie 

Op de derde dag na uw operatie zijn dit uw streefdoelen: 

 • Drink 1,5 tot 2 liter;
 • Eet alle hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes of flesjes drinkvoeding;
 • U kunt zichzelf weer redden, (indien nodig schakelen we thuiszorg in);
 • De pijn is onder controle, eventueel met medicatie;
 • U heeft ontlasting of windjes (flatulatie) gehad;
 • Heeft u een stoma, dan verzorgt u deze zelf onder leiding van de verpleegkundige. Eventueel kijkt uw mantelzorger hierbij mee.

Vandaag bent u (zo goed als) zelfstandig. U kunt zich wassen, douchen en aankleden. De chirurg bespreekt met u of voldoende hersteld bent om naar huis te gaan. Dit kan vandaag als u voldoet aan alle voorwaarden om naar huis te gaan. Deze vindt u onder het invulschema. 

 

VOEDING

Wat en hoeveel heeft u gegeten en gedronken?

Ontbijt

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Lunch

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Avondmaaltijd

 

 

 

 

 

Tussendoor

 

 

 

 

 

Overig

 

 

 

 

 

Heeft u alle maaltijden en tussendoortjes gegeten en heeft u 1,5 tot 2 liter gedronken?

JA / NEE

 

BEWEGING

Welke beweging heeft u vandaag gehad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bent u zelfredzaam?

JA / NEE

 

PIJNSCORE

Welke pijnscore geeft u? (0-10)

Ochtend

 

 

Middag

 

 

Avond

 

 

Nacht

 

 

 

AFSPRAKEN

Welke afspraken heeft u gemaakt met de fysiotherapeut, verpleging, etc.?

 

 

Voorwaarden om naar huis te kunnen gaan 

 • U kunt genoeg eten en drinken;
 • U kunt zichzelf weer (grotendeels) redden;
 • U heeft ontlasting gehad, windjes gelaten of uw stoma is op gang gekomen;
 • De pijn is onder controle.

Mogelijke complicaties 

Bij iedere ingreep is er een risico op complicaties. Zo zijn er ook bij dikkedarmoperaties de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding en een wondinfectie. Daarnaast is er nog kans op enkele specifieke complicaties

Een ernstige complicatie is lekkage van de darmnaad. Dit komt gelukkig weinig voor. Wanneer dit gebeurt, is het vaak noodzakelijk om opnieuw te opereren. Hierbij moet meestal een stoma worden aangelegd. Deze kan in het algemeen later weer worden opgeheven.

Ook wondinfecties komen voor. Deze worden zo nodig behandeld met antibiotica. Soms is het nodig om de wond open te maken, zodat deze kan worden gereinigd en van binnenuit dicht kan groeien.

Soms komt het voor dat de maag en darmen niet goed op gang komen na de operatie. Het voedsel hoopt zich dan op en kan het lichaam niet verlaten. U heeft dan een aantal dagen geen ontlasting, een bolle gespannen buik, een vol gevoel en last van misselijkheid en braken. Er wordt een maagsonde (maaghevel) ingebracht om uw maagsappen af te voeren en de darmen te laten rusten. U mag tijdelijk niet eten en drinken. Om u toch voeding te geven, krijgt u via een infuus voeding. Zodra uw darmen weer actief zijn, kunt u weer langzaam gaan opbouwen met eten en drinken. Belangrijk is wel dat u blijft bewegen.

Naar huis 

Als er geen complicaties optreden, kunt u over het algemeen binnen drie tot vijf dagen na de operatie weer naar huis.

 • De secretaresse maakt voor u een afspraak voor controle op de polikliniek. Meestal is dit één week na ontslag. U kunt uw afspraken inzien in Mijn Rijnstate.
 • U mag uw eigen medicijnen weer innemen, tenzij anders is vermeld. Voor nieuwe medicijnen of voor verbandmaterialen regelt de apothekersassistent op de afdeling de recepten.
 • Paracetamol wordt niet op recept verstrekt. Het is te koop bij de drogist en apotheek. U mag per 24 uur maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol innemen, tenzij uw dokter ander advies heeft gegeven.
 • Als u thuiszorg krijgt, heeft de transferverpleegkundige met u afgesproken vanaf wanneer en hoe vaak de thuiszorg bij u komt. De verpleegkundige van uw afdeling zorgt voor een overdrachtformulier. Dit wordt digitaal verstuurd naar de thuiszorgorganisatie.
 • Als u na ontslag fysiotherapie nodig heeft, moet u zelf een fysiotherapeut inschakelen. De fysiotherapeut van het ziekenhuis kan u hierbij adviseren.
 • We versturen de huisartsenbrief digitaal naar uw huisarts.

Enkele dagen na ontslag belt de GIO-verpleegkundige u. Zij vraagt u hoe u de opname heeft ervaren en hoe het met u gaat.

Houd er rekening mee dat u bij ontslag nog niet volledig hersteld bent en thuis nog verder moet aansterken. Dit herstel kan van zes weken tot zes maanden duren.

Adviezen voor thuis 

Als u weer thuis bent, is het belangrijk dat u verder herstelt. Hieronder vindt u adviezen die u kunnen helpen om sneller te herstellen.

Algemeen 
Gebruik het eerste half jaar na de operatie geen klysma of zetpillen. Ook raden wij het af om rectaal te temperaturen.

Pijn 
U zult de eerste tijd na de operatie last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u thuis bent, is het goed om te luisteren naar de signalen die u lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan. Het is wel belangrijk dat u in beweging blijft.

Wond 
De wond wordt meestal onderhuids gehecht. Als de wonden droog zijn, hoeft er geen pleister/verband meer op. Bij lekkende wonden wordt bij ontslag verbandmateriaal voor u besteld.

Lichamelijke verzorging 
U mag zich vanaf de tweede dag na de operatie weer douchen. U mag niet in bad, zwemmen of een sauna bezoeken tijdens de eerste twee weken na de operatie.

Lichamelijke activiteiten 
Uw conditie opbouwen door te wandelen is erg belangrijk. Loop elke dag een stukje verder. We raden u aan om de eerste zes weken geen zwaar werk te doen en/of zwaar te tillen (niet zwaarder dan twee kilo). Dit is een te grote belasting voor de wond en uw buik. Ook huishoudelijke werkzaamheden zoals bedden verschonen en stofzuigen zijn een te grote belasting. Vermijd de eerste zes weken contactsporten en sporten die veel lichamelijke inspanning vragen. Doe de eerste weken rustig aan met fietsen en autorijden.

Seksualiteit 
In principe zijn er geen medische bezwaren tegen vrijen na de operatie, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Luister wel naar uw eigen lichaam wat mogelijkheden en behoeften betreft.

Werken 
U mag uw werk hervatten als u denkt dat u daar weer toe in staat bent. Doet u zware arbeid? Bespreek het hervatten van het werk dan met de chirurg of GIO-verpleegkundige.

Voeding 
Als de diëtist u voedingsadviezen heeft gegeven, volg deze dan ook thuis op. De eerste weken na de operatie kunt u minder eetlust hebben. U kunt dan beter zes keer per dag een kleine portie eten dan drie keer per dag een grote maaltijd. Voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende frisdranken, uien, prei of koolsoorten, pittig en gekruid eten kunnen mogelijk wat klachten geven. U mag alles proberen. Als een voedingsmiddel klachten geeft, stop dan direct en probeer het later nog eens. Meestal kunt u na verloop van tijd weer alles eten en drinken wat u gewend was. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts of GIO-verpleegkundige.

Vezelrijke voeding en veel drinken zijn belangrijk om verstopping te voorkomen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten zoals volkorenbrood en crackers, aardappelen, groente en fruit. Drink ongeveer twee liter vocht per dag. Heeft u diarree, let er dan op dat u genoeg drinkt en neem eventueel extra zout om uitdroging te voorkomen.

Medicatie 
Als u naar huis gaat krijgt u laxeermiddelen op recept mee. Als u in het ziekenhuis nog geen ontlasting heeft gehad, krijgt u magnesiumhydroxide mee. Hiermee moet u stoppen als u ontlasting heeft gehad. Ga hierna over op Movicolon/macrogol tot u ontlasting goed op gang is. Als u meerdere keren per dag naar het toilet gaat voor ontlasting, mag u gaan minderen met de Movicolon en er uiteindelijk mee stoppen.

Ontlasting 
Na de operatie kan uw ontlastingspatroon veranderd zijn. Probeer daarom voldoende te bewegen en goed te eten en te drinken, omdat dit de stoelgang verbetert. Uw ontlasting kan dunner zijn. Als u last heeft van diarree mag u de medicatie (zoals magnesiumhydroxide en of Movicolon/macrogol) om de darmen te stimuleren overslaan. Bespreek het met uw GIO-verpleegkundige als u vaak last heeft van dunne ontlasting en als u de ontlasting moeilijk op kunt houden.

Heeft u een (tijdelijk) stoma gekregen? Volg dan de instructie uit de folders die u van de stomaverpleegkundige heeft gekregen.

Thuis heeft u nog tijd nodig om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen dat u weer thuis bent kunnen tegenvallen. Dit komt omdat er thuis vaak meer van u verwacht wordt dan in het ziekenhuis. Het is belangrijk om goed te luisteren naar uw lichaam en activiteiten genoeg af te wisselen. Uw buik kan wat opgezet zijn, waardoor uw kleding wat kan gaan knellen.

Contact opnemen bij klachten en vragen 

Neem bij de volgende klachten contact op met de GIO-verpleegkundige: 

 • koorts (hoger dan 38,5°C)
 • aanhoudende of toenemende pijn in uw buik
 • een wond die ontstoken is, een vieze of open wond of plotseling lekkende wond
 • aanhoudende misselijkheid, waardoor u niet of nauwelijks kunt eten en drinken
 • braken
 • aantal dagen geen ontlasting
 • aanhoudende diarree (meer dan vijf keer per dag) of andere problemen met de ontlasting
 • Heeft u een (tijdelijk) stoma gekregen, volg dan de instructie op die u van de stomaverpleegkundige heeft gekregen.

Buiten kantooruren kunt u de eerste 24 uur na ontslag contact opnemen met de Spoedeisende Hulp. Na 24 uur kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Telefoonnummers 

GIO-verpleegkundige: 088 - 005 7703 maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.
Oncologisch Centrum: 088 - 005 3030
Spoedeisende Hulp: 088 - 005 6680

Verpleegafdelingen 
Afdeling B5V1: 088 - 005 6756
Afdeling B5V3: 088 - 005 6854

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: