Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

EMG en zenuwecho

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een EMG (elektromyografie) en/of zenuwecho krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een EMG en zenuwecho?

Met een EMG en/of zenuwecho onderzoeken we het functioneren van uw spieren en de zenuwen.

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek geen crème of bodylotion gebruikt.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Als u een afspraak heeft in Rijnstate Arnhem meldt u zich op de dag van het onderzoek aan bij de aanmeldzuil op route 15. Als u een afspraak heeft in Rijnstate Zevenaar meldt u zich aan bij de aanmeldzuil op route 4. Voor het onderzoek kan het belangrijk zijn dat de armen en benen goed warm zijn. Als het nodig is verwarmen we uw handen en/of voeten met behulp van een bak met warm water tot de gewenste huidtemperatuur is bereikt. Dit duurt meestal 20 tot 30 minuten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een neuroloog en/of laborant doet het onderzoek. Hij vraagt u om de te lichaamsdelen die onderzocht moeten worden te ontkleden en plaats te nemen op de onderzoekstafel.

EMG
Bij het EMG plakt de laborant elektroden op de huid. Vervolgens geeft hij stroomstootjes op de huid om de functie van de zenuw te meten. U kunt hier van schrikken, maar dit doet meestal geen pijn en het is ongevaarlijk. De spier kan door deze stroomstootjes aanspannen, dit gaat vanzelf en u kunt deze beweging niet tegenhouden. In sommige gevallen moet de spier uitgebreider worden onderzocht. De neuroloog prikt daarvoor met een dunne naald (de naaldelektrode) in een of meerdere spieren. Met behulp van de naaldelektrode meet hij de activiteit van de spier. Eerst wordt deze activiteit beoordeeld in rust en daarna vragen wij u om de spier aan te spannen. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Zenuwecho
Bij de zenuwecho bekijken we de dikte en het verloop van de zenuw met behulp van geluidsgolven. Deze kunt u niet horen. de laborant brengt contactgel aan en plaatst het apparaat (transducer) op de huid. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven op te vangen brengen we de zenuw in beeld. Zo kan bijvoorbeeld gekeken worden of de zenuw bekneld, beschadigd of ontstoken is. Het onderzoek is ongevaarlijk en u voelt hier niks van. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Na afloop van het onderzoek kunt u zonder bezwaar met eigen vervoer naar huis.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De neuroloog bespreekt de uitslag direct met u, of u krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: