Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Eiceldonatie

Wat is eiceldonatie?

Eiceldonatie is het afstaan van onbevruchte eicellen door de ene vrouw (de donor) aan een andere vrouw (de acceptor). In grote lijnen is eiceldonatie vergelijkbaar met spermadonatie.

Een eiceldonor ondergaat een bijna volledige IVF behandeling, met de daarbij behorende hormonen. De van de donor verkregen eicellen worden bevrucht met het sperma van de wensvader. Vervolgens worden één of twee van de ontstane embryo’s in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst. In Nederland vindt geen anonieme eiceldonatie plaats, een donor is dus altijd een bekende van de wensouders. Commerciële motieven rond eiceldonatie zijn in Nederland verboden. U kunt in Rijnstate terecht voor eiceldonatie wanneer u een voor u geschikte eiceldonor heeft gevonden. Wij zullen de donor onderzoeken en kijken of zij ook medisch gezien geschikt is om eiceldonor te zijn. Als dat zo is, kan de eiceldonatieprocedure plaatsvinden. Bij deze behandeling volgt ook altijd een gesprek met de psycholoog om de psychische en sociale impact van deze uitzonderlijke procedure te bespreken.

Voor wie is eiceldonatie bedoeld?

Gedoneerde eicellen zijn bedoeld voor vrouwen die zelf geen eicellen produceren of geen geschikte eicellen hebben.

Wetgeving rondom eiceldonatie

Als er een zwangerschap ontstaat na eiceldonatie, worden de gegevens van de donor, de wensmoeder en het kind gemeld bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Als het kind 12 jaar of ouder is, kan het bij deze stichting sociale en fysieke gegevens van de eiceldonor opvragen. Als het kind 16 of ouder jaar is, kan het de persoonsgegevens van de eiceldonor opvragen.

Sinds 2004 is er in Nederland een wet waarin staat dat er alleen niet-anonieme eicel- en zaadceldonoren gebruikt mogen worden. Deze wet bestaat omdat men vindt dat het voor kinderen belangrijk is om te kunnen weten van wie ze afstammen. Er zijn klinieken in het buitenland die wel behandelingen uitvoeren met anonieme eicel- en zaadceldonoren. Vanuit Rijnstate vinden we dat kinderen moet kunnen weten van wie ze afstammen. Daarom werken wij niet mee aan behandelingen met anonieme eicel- en zaadceldonoren in andere klinieken.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: