Een nieuwe knie (Zorgprogramma Joint Motion)
Patient vrouw zit aan tafel in wachtkamer
Laatste informatie over het coronavirus

Naar huis

Wanneer mag u naar huis?

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u informatie mee met adviezen en aandachtspunten voor thuis.
Als er geen complicaties zijn, gaat u één dag na de operatie weer naar huis, zodra u het volgende zelf kunt:

  • Zelfstandig in en uit bed komen (als u alleen woont);
  • Veilig en zelfstandig met een loophulpmiddel lopen.

Uw vervoer van het ziekenhuis naar huis regelt u zelf.

Revalideren in een zorghotel of herstellingsoord
Heeft u ervoor gekozen om na ontslag uit het ziekenhuis tijdelijk te verblijven in een zorghotel of herstellingsoord, dan is het belangrijk dat u daar een reservering heeft gedaan. Een dag na de operatie gaat u met ontslag als er geen complicaties zijn. Gaat u naar een zorghotel of herstellingsoord, dan gelden dezelfde ontslagrichtlijnen als voor de patiënten die naar huis gaan. U regelt zelf het vervoer naar het zorghotel. Het ziekenhuis tekent geen medische verklaring voor noodzakelijk verblijf in het zorghotel of herstellingsoord.

Mogelijkheden vervoer
U kunt in een personenauto naar huis, het zorghotel of herstellingsoord vervoerd worden door familie of kennissen. Dit is de meest voorkomende wijze van vervoer na een knieoperatie. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een (rolstoel)taxi. Dit vervoer krijgt u niet vergoed vanuit het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan de taxi wel voor u regelen.

Fysiotherapie na ontslag
Eenmaal thuis voert u zelfstandig de oefeningen uit die de fysiotherapeut in het ziekenhuis u heeft geleerd. De revalidatie wordt voortgezet onder begeleiding van een fysiotherapeut bij u in de buurt. U krijgt hiervoor een machtiging en overdracht mee. Het is afhankelijk van uw zorgverzekering of u alle behandelingen vergoed krijgt. U kunt hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.

U neemt zelf contact op met een fysiotherapiepraktijk in uw woonomgeving, bij voorkeur al vóór de opname. Het accent van de nabehandeling ligt in de eerste weken op de kwaliteit van het looppatroon en oefeningen die de strek en buigfunctie van uw knie bevorderen.

Het lopen met krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en ten slotte lopen zonder krukken. Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en dat u niet meer mank loopt. Hierdoor worden de spieren die uw knie moeten stabiliseren beter geactiveerd. Het is verstandig om de eerste weken trap te lopen met aansluitpas. Als u zelfstandig uw dagelijkse activiteiten (lopen, traplopen) kunt uitvoeren en zonder krukken kunt lopen, betekent dit niet dat de kniestabilisatoren al optimaal hersteld zijn. Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ook nu nog nodig om aan uw individuele fysieke activiteit eisen te kunnen voldoen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: