Een nieuwe heup (Zorgprogramma Joint Motion)
Patient man zit in wachtkamer met krukken
Laatste informatie over het coronavirus

Weer thuis

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Houding en beweging
Omdat het gewrichtskapsel enige tijd nodig heeft om te herstellen voordat het weer stevigheid kan bieden, raden wij u aan de eerste zes weken na de operatie de volgende adviezen te volgen:

 1. Het is belangrijk dat u twee keer per dag een half uur plat op uw rug ligt om uw spieren op te rekken.
 2. Zorg dat u comfortabel zit en makkelijk op kan staan. Zit daarom bij voorkeur op een hoge stoel met armleuningen waarbij een hoek van 90° of groter is aan te bevelen. Houdt rekening met de hoek van 90° of groter in alle situaties waarbij u gaat zitten. Denk aan uw stoel, toilet en de hoogte van uw bedrand. Indien nodig kunt u een toiletverhoger lenen. U kunt het bed ophogen met klossen of een extra matras.
 3. U mag de eerste zes weken niet hurken als uw heupprothese via de achterste benadering is geplaatst.
 4. Voorkom dat u bij voorover buigen (flexie) uw knie naar binnen draait (endorotatie) als uw heupprothese via de achterste benadering is geplaatst. Denk hieraan bij bijvoorbeeld het aantrekken van schoenen of sokken.

Instappen van de auto
Het in en uit de auto stappen wordt vergemakkelijkt door de autostoel zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen, de rugleuning wat achterover te plaatsen en eventueel een stevig kussen op de zitting te leggen. Een plastic tas, draaischijf of vuilniszak op de zitting vergemakkelijkt het in en uit de auto draaien.

Traplopen met krukken
Bij het traplopen moet u altijd de leuning gebruiken en de krukken in de andere hand nemen. Bij het omhoog gaan plaatst u eerst het niet geopereerde been op de tree en dan zet u het andere been en de kruk bij. Bij het omlaag gaan plaatst u eerst de kruk en het geopereerde been op de tree en daarna zet u het andere been bij.

Aan- en uitkleden
Het kan zijn dat u de eerste tijd hulp nodig heeft bij het wassen en aankleden. Gebruik zo nodig hulpmiddelen, zoals een lange schoenlepel, een kousen aantrekhulp en een ‘helping hand’. Tevens kunt u gebruikmaken van elastische schoenveters of schoenen met klittenbandsluiting dragen (de schoen met klittenband zijn vaak te openen met een ‘helping hand’). U kunt ervoor kiezen om een stoel of kruk te gebruiken in de douche en/of beugel(s) in douche of toilet te bevestigen. Deze zijn te koop bij een doe-het-zelfzaak. Voorkom bij het aankleden dat u het been naar binnen draait bij het voorover buigen.

Huishoudelijke activiteiten
Geadviseerd wordt u te laten helpen bij het huishouden. Laat anderen zwaardere huishoudelijke activiteiten overnemen, zoals stofzuigen, bed verschonen, ramen zemen en boodschappen doen.

Zwelling van het been
Als uw been duidelijk dikker wordt, kan dit komen doordat u teveel heeft geoefend of gelopen. Het is dan raadzaam om de oefenactiviteiten en de loopafstand iets te verminderen. De zwelling vermindert als u regelmatig uw been hoog legt (op een stoel). Loop meerdere malen een klein eindje, dat is beter dan één keer een grote afstand.

Pijn(stillers)
Neem de voorgeschreven pijnstillers op vaste tijden in als u pijnklachten heeft. Wacht niet tot de pijn komt opzetten. U kunt beter wakker worden voor het nemen van pijnstillers dan dat u wakker wordt van de pijn. De pijn wordt geleidelijk aan steeds minder. Startpijn, lokale vermoeidheid en een rekkend, trekkend en drukkend gevoel staan na drie à vier maanden steeds minder op de voorgrond, maar kunnen tot ruim een jaar na de operatie nog aanwezig zijn.

Seksuele activiteit
Zodra u er behoefte aan heeft kunt u weer seksueel actief zijn. Waarschijnlijk zijn bepaalde houdingen comfortabeler dan andere. Uw fysiotherapeut, orthopedisch chirurg of orthopedisch consulent kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Hulpmiddelen

De volgende hulpmiddelen zijn te leen bij de thuiszorgwinkel voor maximaal zes maanden:

 • toiletverhoger
 • bedklossen
 • badplank
 • douchestoel

Deze hulpmiddelen zijn over het algemeen verkrijgbaar bij thuiszorgwinkels of in de reguliere winkels zoals de Blokker of Gamma:

 • helping hand (grijpstok)
 • lange schoenlepel
 • kousen aantrekhulp
 • elastische schoenveters
 • draaischijf voor in de auto
 • stoelpootverhogers (olifantenpoten per set)

Wondverband

Uw wond is afgedekt met een speciaal verband (Aquacell), dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten. Het bestaat uit een absorberend gedeelte en een comfortabele, flexibele laag die waterbestendig is. Het verband kan veel vocht absorberen en vasthouden en vormt een barrière voor bacteriën en virussen waardoor de kans op een wondinfectie klein is. Het vrijkomen van bloed en vocht na de operatie is normaal. U mag het verband zeven dagen na de operatie thuis verwijderen. U mag met het verband douchen

Verwijderen van het verband
Op het moment dat het verband helemaal verzadigd is, moet het eerder worden vervangen (zie onderstaande plaatjes). Bij verzadiging zwelt het verband op en loopt het bloed en vocht onder de randen door. U kunt het verband dan vervangen door absorberend verband of een (eiland) pleister. Deze producten zijn te koop bij de apotheek of drogist. U kunt verbandmateriaal ook via internet bestellen. Is er geen sprake van verzadiging van het verband, dan laat u het verband zitten tot zeven dagen na de operatie.

Gedeeltelijke verzadiging (niet vervangen)
Volledige verzadiging (wel vervangen)

Hoe verwijdert u het verband?
Zeven dagen na de operatie verwijdert u het verband. Was eerst goed uw handen. U kunt het beste een hoekje van het verband een beetje losmaken en daarna aan het verband trekken, zodat het verband loslaat van de huid. Mocht dit lastig gaan, dan kunt u de vrijgekomen rand van het verband met wat water nat maken, zodat het verband makkelijker loslaat. Het kan zijn dat de binnenkant van het verband week is en/of roodbruin van kleur. Dit is oud bloed en wondvocht dat door het verband is geabsorbeerd. Nadat u het verband heeft verwijderd, kunt u het beste de wond even kort afspoelen onder de douche. Dep daarna de wond voorzichtig droog en verbind deze met een pleister. Als de wond volledig droog is, hoeft er geen pleister meer op. Als u het prettig vindt om de agraves (nietjes) te beschermen, dan mag u er een gewone pleister opplakken. Gebruik na het verwijderen van het verband bij het douchen geen zeep of bodylotion rondom het wondgebied zolang de wond niet helemaal dicht is.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: