Een nierbiopsie
U krijgt binnenkort een nierbiopsie. Hier leest u meer over de opname voor deze ingreep, eventuele complicaties en de nazorg.
Waarom een nierbiopsie?
Dit onderzoek levert informatie op die nodig is om te kijken wat er met uw nier aan de hand zou kunnen zijn. Bij een nierbiopsie wordt met een naald een stukje nierweefsel weggenomen. Dit weefsel wordt na bewerking in het laboratorium onder de microscoop bestudeerd door een patholoog. Hiermee is na te gaan welke nierziekte u heeft. Een nierbiopsie is niet bij elke nierziekte nodig. Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd als uw nierziekte snel verergert, deze niet goed reageert op de behandeling of u veel eiwitverlies via uw urine heeft.
Medicatie of zwangerschap
- Gebruikt u antistollingsmiddelen, bespreek dan met uw internist-nefroloog hoe veel dagen voor de ingreep u met de medicijnen moet stoppen. Is dit niet met u besproken, neem dan contact op met uw nefroloog. Een nefroloog is een internist die gespecialiseerd is in nierziekten.
- Bent u zwanger, breng dan uw nefroloog hiervan op de hoogte. Een nierbiopsie wordt slechts bij uitzondering gedaan tijdens de zwangerschap.
- U mag voor of na de biopsie geen pijnstillers uit de groep NSAID (zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen) gebruiken. Paracetamol kunt u wel innemen. Neem contact op met uw arts als u vragen heeft over pijnstillers.
Voorbereiding en opname
Op de polikliniek wordt voor de opname extra bloed bij u afgenomen voor stollingsonderzoek. Ook wordt uw bloeddruk gemeten. Deze mag niet te hoog zijn voor een nierbiopsie.
U wordt ’s morgens voor de biopsie opgenomen op de verpleegafdeling, waar uw bloeddruk gemeten wordt en bloed afgenomen wordt. U kunt voor en na het onderzoek gewoon eten; het is dus niet nodig om nuchter te zijn. Voordat u naar het onderzoek gaat, krijgt u een tabletje dat rustgevend werkt.
Hoe gaat een nierbiopsie in zijn werk?
Voor de biopsie bepaalt de radioloog door middel van een echo-onderzoek de plek van de biopsie. Meestal ligt u hierbij plat op uw buik met een kussen onder de bovenbuik. Vervolgens wordt uw huid verdoofd op de plek waar de biopsie genomen wordt. Dan prikt de radioloog twee of drie keer met een naald om nierweefsel weg te nemen. Omdat uw huid verdoofd is, is de prik niet erg pijnlijk. Tijdens het ingreep vragen we u om op verzoek in te ademen en uit te ademen. De nierbiopsie duurt ongeveer 45 minuten. Het nierweefsel wordt voor analyse naar de patholoog in het Radboudumc in Nijmegen gestuurd.
De uitslag verkrijgt u van uw nefroloog op de poli.
Na de biopsie
Na de nierbiopsie moet u negen uur plat op uw rug liggen waarvan de laatste drie uur half zittend, om de kans op een bloeding te verkleinen. Als de biopsie goed is verlopen en u de volgende ochtend een goed bloedgehalte heeft, en een goede urineuitslag, kunt u die dag naar huis. U kunt pas naar huis als de zaaldokter bij u langs is geweest. Reken erop dat u minstens 24 uur opgenomen bent. De uitslag is na 10-14 dagen bekend. De afdeling zorgt ervoor dat u een afspraak krijgt met uw nefroloog op de poli om de uitslag te bespreken.
Mogelijke complicaties
De reden dat u een nacht opgenomen blijft na het nierbiopsie is het risico op een bloeding. Op de afdeling wordt regelmatig de bloeddruk gemeten. U kunt een beetje bloed plassen; dit komt in ongeveer 5% van de gevallen voor. Dat is niet zorgwekkend, zolang het bij een enkele keer blijft en u geen stolsels plast. De kans op ernstige complicaties (met name bloeding van de nier) is kleiner dan 1%.
Bij thuiskomst
Na een nierbiopsie raden wij u aan om het enkele dagen rustig aan te doen en gedurende een week niet zwaar te tillen of zwaar te sporten. Krijgt u meer pijn, neemt u dan contact op met de poli Interne Geneeskunde of uw huisarts. Ook moet u bellen als u bloed of stolsels in uw urine heeft of als u zich opeens niet goed voelt. Vermeld dan duidelijk dat u onlangs een nierbiopsie heeft gehad.
Contact
Poli Interne Geneeskunde Arnhem: 088 - 005 7750