Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dubbel-J katheter inbrengen

Bij u is een steen of vernauwing in de urineleider vastgesteld. Hierdoor stroomt de urine niet goed van de nieren naar de blaas. Om deze klachten te verhelpen, brengt de arts een dubbel-J katheter in. Hier leest u meer over deze behandeling.

Wat is een dubbel-J katheter? 

Een dubbel-J katheter is een dun slangetje dat door de urineleider loopt en in een krul in de nier en in de blaas uitmondt. De katheter zorgt voor een goede doorstroming van de urine.

Voorbereiding 

Bij deze behandeling worden röntgenstralen gebruikt. Geef het daarom door als u zwanger bent of denkt te zijn. Wij kunnen hier dan rekening mee houden.

Hoe verloopt de behandeling? 

De arts brengt de dubbel-J katheter in tijdens een cystoscopie (kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas). De arts doet dit onder röntgendoorlichting. Het inbrengen van de katheter kan een zeurend of stekend gevoel geven, vooral op de plek van de steen of de vernauwing. Nadat de katheter is ingebracht wordt meestal een controlefoto gemaakt. In totaal duurt de ingreep vijftien tot dertig minuten.

De katheter kan zes weken tot zes maanden blijven zitten. Als het nog langer nodig is, krijgt u een andere katheter. Eerst verwijdert de arts dan de oude katheter via de cystoscoop (dunne slang). Dit kan weer een wat zeurend gevoel in de buik veroorzaken. Daarna brengt de arts zo nodig een nieuwe katheter in.

Een dubbel-J katheter loopt van de nier naar de blaas
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: