Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Druk- en zuurmeting slokdarm

U bent naar de afdeling Endoscopie verwezen voor een onderzoek van uw slokdarm. Tijdens dit onderzoek doen we een drukmeting (manometrie) van uw slokdarm. Er wordt een dun slangetje (katheter) via de neus in de slokdarm gebracht dat de druk en beweging van de slokdarm meet. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat uw arts nog een aanvullend onderzoek wil doen. Dit kan zijn een 24-uurs zuurmeting en/of 24-uurs drukmeting. Als u een 24-uurs meting krijgt dan gaat u met een of twee slangetjes in de neus naar huis. 

De metingen worden geregistreerd in een kastje, dat u bij zich draagt. Zo kan worden vastgesteld:  

 • hoeveel maagsap vanuit uw maag naar uw slokdarm terugstroomt
 • of er een verband bestaat tussen uw klachten en eventuele zure terugvloed

Wanneer u een 24-uurs meting (zuur- en/of drukmeting) krijgt dan komt u twee keer op de afdeling Endoscopie. Eén keer om het slangetje te laten plaatsen en de volgende dag om het te laten verwijderen. 

Voorbereidingen thuis 

Voorbereiding: 

 • Tot vier uur voor de behandeling is het advies om een lichte maaltijd (beschuitje met een kopje thee), koffie of een melkproduct te gebruiken.
 • Drinken van water (zonder koolzuur) of thee (zonder suiker en melk) mag tot twee uur voor de behandeling. Alle overige dranken zijn niet toegestaan.
 • Het poetsen van de tanden of het nemen van een klein slokje water om medicijnen in te nemen, mag tot zestig minuten voor de ingreep.

Medicijnen stoppen of niet

Als u medicatie voor diabetici (suikerziekte) gebruikt, moet u dit melden bij de arts die het onderzoek aanvraagt. Hij of zij geeft aan of u deze medicijnen kunt blijven innemen. 

Medicijnen die u voor de slokdarm of de maag gebruikt, moet u soms blijven gebruiken en soms juist stoppen. Hieronder is aangekruist wat voor u van toepassing is:

 • U gebruikt protonpompremmers (zoals omeprazol, esomeprazol, pantoprazol of rabeprazol). Hiermee moet u zeven dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U gebruikt H2-blokkers (zoals ranitidine, cimetidine of fanotodine). Hiermee moet u drie dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U gebruikt Prepulsid, Motilium of Primperan. Hiermee moet u drie dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U moet uw medicijnen doorgebruiken. 

Als u vrij verkrijgbare middelen gebruikt, zoals Rennies of Regla-pH, mag u deze tijdens het onderzoek alleen bij hoge uitzondering innemen. Vermeld dit dan wel in het boekje, met daarbij het tijdstip van inname, omdat deze middelen de meting beïnvloeden. 

Alle overige medicatie mag u gewoon innemen.

 Wat te doen bij maagklachten

 Als u uw medicijnen niet mag innemen, kunt u maagklachten krijgen. Bij ernstige pijn mag u paracetamol gebruiken. Per keer mag u 1000 milligram gebruiken, maximaal drie keer per dag. 

Verloop van het onderzoek 

Dag 1: 

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw Rijnstatekaart mee. Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. U wordt verzocht zich te melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Endoscopie in Rijnstate Arnhem, routenummer 18. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoeksruimte. Het onderzoek wordt uitgevoerd door
twee verpleegkundigen.

Drukmeting

U wordt verzocht op de onderzoekstafel te gaan zitten. Via de neus wordt een dun slangetje (katheter) ingebracht. Dit doet geen pijn, maar het is een wat vervelend gevoel. Tijdens het inbrengen moet u enkele malen slikken zodat de katheter gemakkelijk naar binnen kan gaan. U mag hierbij enkele slokjes water nemen om het slikken van de katheter makkelijker te maken. Wanneer de katheter op de juiste plaats ligt, wordt hij vastgeplakt op uw neus en gaat u plat liggen. Vervolgens krijgt u van de verpleegkundige tien kleine slokjes water te drinken. Het onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag. De katheter wordt hierna verwijderd.

Het kan zijn dat de arts bij u ook nog een 24-uurs zuur- en/of drukmeting wil doen. Hieronder staat beschreven hoe dit onderzoek gaat.

24-uurs zuur- en/of drukmeting 

Aan de 24-uurs zuur- en/of drukmeting gaat altijd een drukmeting vooraf (zie hiervoor). Voor de zuurmeting en /of drukmeting plaatsen we vervolgens een andere katheter via de neus in uw slokdarm. De katheter wordt aangesloten op een recorder (een kastje), die u als schoudertas mee naar huis krijgt. Als de apparatuur is bevestigd, krijgt u instructies van een verpleegkundige. Tevens krijgt u een dagboek mee. In het dagboek houdt u de volgende gebeurtenissen bij:

 • Hoe laat en wat u eet en drinkt.
 • Wanneer u plat gaat liggen.
 • Bij optredende klachten, zoals zuurbranden, pijn op de borst of zure oprispingen, is het belangrijk dat u op het gebroken hartje op de recorder drukt en de klachten noteert in het dagboek.

Tijdens de 24 uur probeert u uw gewone dagelijkse bezigheden te doen. Neem echter wel de volgende leefregels in acht: 

 • Douchen, baden en zwemmen is niet toegestaan. Het kastje mag namelijk niet nat worden.
 • Beperk het gebruik van de mobiele telefoon in verband met kans op storing.
 • Als u gaat slapen, kunt u het kastje naast u neerleggen.

Dag 2: 

U komt de volgende dag op het afgesproken tijdstip terug op de afdeling Endoscopie. U hoeft nu niet nuchter te zijn. Een verpleegkundige verwijdert de katheter en neemt het dagboek met u door. Het verwijderen van de katheter doet geen pijn. Hierna kunt u direct en op eigen gelegenheid naar huis. U mag uw maagmedicijnen weer volgens schema innemen pas nadat de katheter is verwijderd. 

De recorder wordt aangesloten op de computer en de gegevens worden ingelezen.

Uitslag 

Voor de uitslag kunt u terecht bij de arts die het onderzoek aanvraagt. De uitslag is na drie tot vier weken bekend. De arts verwerkt het onderzoek in een digitaal verslag. Dit verslag wordt naar uw huisarts verstuurd. 

Vragen 

Als u nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan de verpleegkundige voordat het onderzoek plaatsvindt. U kunt voor eventuele dringende vragen ook contact opnemen met de afdeling Endoscopie. 

Telefoonnummers 

Afdeling Endoscopie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 8888 
Tijdens kantoortijden 08.00 tot 16.30 uur: vragen naar sein 3149

Vanaf 16.30 uur en ’s nachts: laat u doorverbinden met de  dienstdoende maag-darm-leverarts 

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: