Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in een behandelkamer

Droge ogen

Wat zijn droge ogen?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de “traanfilm” en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat uw ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op uw oog ontstaat en uw oog kwetsbaar wordt voor uitdroging.

Oorzaken

Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om bescherming van het oog te geven. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen:

  • Allergie
  • Leeftijd
  • Algemeen lichamelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Sjögren of hormonale afwijkingen
  • Geneesmiddelen
  • Afwijkingen aan de oogleden of het bindvlies
  • Weinig of slechte knipperbeweging of slapen met halfopen ogen, bijvoorbeeld bij een aangezichtsverlamming

Preventie

Als u heeft gemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen of te vermijden. Regelmatig oogdruppels gebruiken, volgens de aanwijzingen van de oogarts en de ogen laten controleren door de oogarts kan complicaties voorkomen.

Behandeling

De behandeling van droge ogen is meestal niet eenvoudig, omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden, dan wordt deze eerst behandeld. Indien de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd is, dan is het van belang te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen.

Irritatie verminderen

Irritatie aan de ogen kan worden verminderd door ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden. Het eerste gebeurt met behulp van “kunsttranen” of een gel die een aanvulling vormen op de eigen tranen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. U kunt een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan, of het kan nodig zijn om het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent af te sluiten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: