Dotterbehandeling (hart)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De behandeling

Op de afdeling Dagbehandeling

De verpleegkundige haalt u op bij de liften en neemt u mee naar de afdeling.

  • Bij de opname maken we een hartfilmpje en meten we uw bloeddruk. U krijgt een operatiejasje aan en als het nodig is, wordt uw pols en/of lies geschoren.
  • We brengen een infuus in.
  • Nadat u bent opgenomen, wacht u totdat u aan de beurt bent. De verpleegkundige houdt u op de hoogte.
  • Uw opnametijd is niet het tijdstip waarop de ingreep plaatsvindt. Door spoedgevallen of door uitloop van het behandelprogramma vóór u, kan uw behandeling uitlopen. Het kan zelfs gebeuren dat we de ingreep moeten uitstellen naar een andere dag. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor mogelijke financiële gevolgen van dit uitstel.

Op de hartkatheterisatiekamer (HCK)

Als u aan de beurt bent, wordt u naar de hartkatheterisatiekamer begeleid. Daar vangt het behandelteam u op. Het team bestaat uit een cardioloog en 3 hartkatheterisatieverpleegkundigen.

U neemt plaats op de behandeltafel en wordt aangesloten op de bewakingsmonitor. De cardioloog beoordeelt of we de ingreep uitvoeren via de pols of lies.

Na het desinfecteren van de huid, dekken we u toe met een steriel laken. U krijgt een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de cardioloog een buisje in in de slagader van uw pols of lies.

Daarna schuift de cardioloog een dun slangetje (katheter) naar uw hart. Over het algemeen doet dit geen pijn. Daarna schuift de cardioloog over een dunne draad een ballonnetje naar de plek van de vernauwing. Het ballonnetje wordt opgeblazen, waardoor ruimte ontstaat. Het opgeblazen ballonnetje houdt kort de bloedstroom tegen. Dat kan zorgen voor pijn of druk op uw borst. Meestal besluit de cardioloog om daarna een stent te plaatsen. De stent zorgt ervoor dat het bloedvat niet terugveert.

Om uw kransslagaders goed van alle kanten te kunnen bekijken, verandert de röntgenapparatuur die boven u hangt steeds van positie. De röntgenapparatuur komt soms heel dicht bij uw lichaam. Op deze manier houden we de hoeveelheid röntgenstraling zo beperkt mogelijk.

Het is belangrijk dat u bij de cardioloog of de verpleegkundige meldt wanneer u tijdens de ingreep druk of pijn op de borst krijgt of zich niet lekker voelt.
De duur van de ingreep hangt af van verschillende factoren. Het is daarom moeilijk om aan te geven hoe lang de ingreep duurt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: