1. Divertikels en diverticulitis
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Divertikels en diverticulitis

Wat zijn divertikels en diverticulitis?

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn goedaardig en onschuldig en worden vaak per toeval ontdekt. Divertikels kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Dit wordt diverticulitis genoemd. Voor algemene informatie over divertikels en diverticulitis verwijzen we u naar de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Klachten

Wat zijn de klachten van divertikels?

Meestal geven uitstulpingen geen klachten. Veel mensen hebben daarom vaak uitstulpingen zonder het te weten. Sommige mensen met uitstulpingen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn, buikkrampen en soms verstopping en/of diarree en slijmverlies uit de anus.

Wat zijn de klachten van diverticulitis?

  • Buikpijn en buikkrampen 
  • Koorts
  • Opgezette buik
  • Misselijkheid, soms met braken
  • Veranderd ontlastingspatroon: hevige diarree of ernstige obstipatie
  • Soms bloed- en slijmverlies uit de anus

Hoe wordt de diagnose diverticulitis gesteld?

Als u ernstige klachten heeft die kunnen duiden op diverticulitis, zal de MDL-arts verder onderzoek verrichten. De meest gebruikelijke onderzoeken bij een verdenking op diverticulitis zijn:

  • Colonoscopie;
  • CT-scan: bij verdenking op acute, ernstig ontstoken uitstulpingen in de dikke darm.

Behandeling

Behandeling van divertikels

Normaal gesproken is behandeling van divertikels niet nodig. Als de uitstulpingen niet ontstoken zijn, wordt u geadviseerd om vezelrijk te eten of extra vezels te nemen, bijvoorbeeld zemelen en muesli. Eventueel kunnen er medicijnen voorgeschreven worden die de ontlasting soepel houden (bulkvormers).

Behandeling van diverticulitis

De behandeling van diverticulitis bestaat uit een dieet en soms medicijnen. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname of een operatie nodig. Bij hevige ontstekingen en koorts schrijft de arts soms een antibioticum voor. Ook krijgt u een middel om de ontlasting zachter te maken en kunt u pijnstillers krijgen om buikpijn en krampen te verminderen.

Onze specialismen

voor deze aandoening