Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Discografie

U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een discografie krijgt. Een discografie is een onderzoek van de tussenwervelschijven. Doel van het onderzoek is de oorzaak van pijnklachten te achterhalen.

Tussenwervelschijven zitten tussen de ruggenwervels. De rug kan hierdoor bewegen. Ook zorgen zij voor demping van de wervelkolom. Als er scheurtjes ontstaan in de wand van de tussenwervelschijf kan dat pijnklachten geven. Met een discografie gaan we na of en in welke mate uw tussenwervelschijven beschadigd zijn. Ook weten we dan of dit de oorzaak is van uw pijnklachten.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Dertig minuten voor de behandeling krijgt u antibiotica via een infuus. Hierna wordt u plaatselijk verdoofd. Per onderzochte tussenwervelschijf plaatsen we een naald en spuiten we contrastvloeistof in. Dit kan uw pijnklachten opwekken of verergeren. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maken we röntgenfoto’s. U blijft na afloop nog even op de verkoeverkamer, waarna u weer teruggaat naar de afdeling van het Pijncentrum. De behandeling zelf duurt meestal maximaal vijftien minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. U bent verder wakker, omdat het belangrijk is dat u heel goed kunt aangeven wat u precies voelt.

Wat gebeurt er na afloop van de behandeling?

Zodra de foto's zijn gemaakt, bespreekt uw arts deze met u. Dit gebeurt niet dezelfde dag, u krijgt hiervoor een aparte afspraak. Afhankelijk van de resultaten van de foto’s krijgt u een vervolgafspraak voor een behandeling van één of meerdere tussenwervelschijven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: