Dilatatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de behandeling

Voorbereidingen thuis 

Medicijngebruik 
Als u medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld antistollingsmiddelen, diabetesmedicatie of andere medicijnen, dan heeft u dit aangegeven in de digitale vragenlijst. Inmiddels is u verteld of u wel of niet moet stoppen met deze medicijnen of dat u hierin een aanpassing moet doen.
Ascal (acetylsalicylzuur) is het enige antistollingsmedicijn waarmee u in ieder geval niet hoeft te stoppen voor het onderzoek. 

Eten en drinken 

  • Tot zes uur voor de behandeling mag u een kop thee en een beschuitje.
  • Tot twee uur voor de behandeling mag u alleen water (zonder koolzuur) of thee zonder suiker.
  • Tot 60 minuten voor de ingreep mag u uw tanden poetsen of een klein slokje water om uw medicijnen in te nemen. 

Voorbereiding darmdilatatie 
De voorbereiding is afhankelijk van de plaats van de vernauwing in de darm. De arts zal de juiste voorbereiding met u bespreken. Dit kan een klysma zijn of een darmspoeling: schoonspoelen van de dikke darm (lees de informatie over darmspoeling). 

Om het ongemak te verminderen krijgt u vlak voor de behandeling een rustgevend middel. Door het rustgevende middel is uw reactievermogen duidelijk verminderd. Daarom is het onverantwoord om zonder begeleiding het ziekenhuis te verlaten. Daarom gelden de eerste 24 uur na de behandeling deze regels: 

  • U mag niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Regel dus voor de behandeling vervoer naar huis.
  • U mag geen belangrijke beslissingen nemen of belangrijke documenten ondertekenen.
  • U mag geen gevaarlijke machines bedienen.
  • U mag geen alcohol drinken.

Voorbereiding in het ziekenhuis 

  • Neem bij ieder bezoek of onderzoek uw Rijnstatekaart mee. Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. U meldt zich 30 minuten voor de afgesproken tijd bij de aanmeldzuil van de afdeling Endoscopie (route18).
  • Een verpleegkundige haalt u op en noteert het telefoonnummer van begeleider en tijdstip van ophalen.
  • Daarna gaat u mee naar de voorbereiding. We controleren uw vitale functies. Dit zijn uw bloeddruk, hartfrequentie en het zuurstofgehalte in uw bloed, tevens krijgt U een infuusnaald ingebracht. De endoscopist die het onderzoek doet, neemt de procedure nog eens kort met u door en uw gegevens worden gecontroleerd.
  • Vervolgens krijgt u de medicatie toegediend en wordt het onderzoek gedaan terwijl u op uw linkerzij ligt. 

Het rustgevende middel kan soms leiden tot een verminderde ademhaling of hartritmestoornissen. Om dit te kunnen controleren krijgt u een knijper aan uw vinger waarmee we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed kunnen registreren. Als het nodig is kunnen medicijnen toegediend worden via het infuusnaaldje. 

Gebit beschermen (bij behandeling slokdarm/maag) 
Als u een gebitsprothese heeft moet u deze voor de behandeling uit doen. Hierna krijgt u een bijtring tussen uw tanden/kaken om de endoscoop en uw tanden te beschermen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: