Behandelingen
Dialyse man patiënt en verpleegkundige

Niertransplantatie

Er zijn verschillende vormen van niervervangende therapie. Waarvan transplantatie er één is. Na een geslaagde niertransplantatie is dialyse niet meer nodig. Een strikt gebruik van verschillende medicatie is dan wel van groot belang. Een niertransplantatie is een operatie waarbij een donornier onderin de buik wordt geplaatst en verbonden wordt met bloedvaten in het bekken en met de blaas.

De meeste mensen met chronische nierschade willen graag in aanmerking komen voor transplantatie. Aan de hand van landelijk vastgelegde criteria wordt gekeken of u in aanmerking komt voor niertransplantatie.

Donornier

Het is goed mogelijk om met één nier te leven. Iemand kan tijdens zijn leven een nier afstaan aan een ander. Een donor kan een levende donor zijn, bijvoorbeeld een familielid, partner of goede vriend(in) of iemand die anoniem aan een onbekende een nier wil afstaan. Het kan ook een overleden donor zijn; dit heet een postmortale donatie. Hiervoor is toestemming voor donatie nodig. Dit kan een besluit van de overledene zijn. Wanneer die niets heeft vastgelegd, mogen de nabestaanden beslissen.

Aanmelding en transplantatie

Wanneer u volgens de landelijk vastgestelde criteria in aanmerking komt voor transplantatie volgt de aanmelding voor transplantatie door uw behandelend arts. Er worden verschillende onderzoeken gestart waarbij bepaalde eigenschappen van uw lichaamscellen worden vastgesteld en uw bloedgroep wordt bepaald. Dit is belangrijk om de kans op afstoting zo klein mogelijk te maken. Omdat er te weinig donornieren beschikbaar komen wordt u op een wachtlijst geplaatst.
Wanneer er een nier van een overleden donor beschikbaar komt, roept het ziekenhuis u op. Er worden dan een aantal laatste onderzoeken uitgevoerd. Hoezeer u ook naar dit moment uitkijkt, deze oproep komt altijd onverwacht. Er is altijd een kans dat de operatie niet doorgaat.

Wanneer u een nier krijgt aangeboden van een levende donor is deze vorm van transplantatie goed te plannen en zijn de voorbereidingen anders. Meestal duurt de gehele voorbereiding een aantal maanden voordat u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een donornier.

Voor- en nadelen

Transplantatie wordt gezien als de meest optimale behandeling bij chronische nierschade. U bent niet afhankelijk van de dialysebehandeling en zo heeft u een grotere bewegingsvrijheid. Veel klachten bij dialyse zoals vermoeidheid, botafwijkingen, zenuwaandoeningen en slechte eetlust kunnen gedeeltelijk of zelfs volledig verdwijnen na transplantatie.
Maar er zijn ook nadelen waar u rekening mee moet houden. Er is een risico dat uw lichaam de getransplanteerde nier afstoot. Om dit te voorkomen moet u afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Door deze medicijnen vermindert uw natuurlijke weerstand tegen ontstekingsreacties. Eveneens is de kans groter op het ontstaan van kwaadaardige ziekten en er bestaat de kans dat u last krijgt van de bijwerkingen van de medicijnen.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: