Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dermatologische ingrepen

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een operatieve ingreep aan uw huid ondergaat. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie in Rijnstate. Hier leest u informatie over de behandeling, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Instructies 

Het is voor deze plaatselijke ingreep niet nodig dat u nuchter bent. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken. Meldt u overgevoeligheid voor jodium, verdovingsvloeistof, pleisters of bepaalde medicijnen vóór de behandeling aan de behandelend arts. Ook als u antistollingsmiddelen gebruikt of de neiging heeft snel flauw te vallen, moet u dit melden. De behandelend arts kan hier dan rekening houden

Screening op BRMO 

Voor de ingreep wordt u op BRMO gescreend. BRMO is de afkorting voor bijzonder resistente micro-organismen. Alle bacteriën die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica noemen we BMRO. De bekendste BRMO zijn: 

  • MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus)
  • VRE (Vancomycine Resistente Enterokok)
  • CPB (Carbapenamase producerende bacteriën)

Screening op BRMO betekent dat wij onderzoeken of u drager bent van een BRMO. Ook als u gezond bent, kunt u een BRMO bij u dragen. Meestal heeft u dan geen verschijnselen of klachten. Als u minder weerstand heeft, kunt u wel een infectie krijgen of anderen besmetten. Daarom willen we weten of u drager bent. Zo voorkomen we bovendien dat u onnodig in afzondering wordt opgenomen. En kunnen we bij een infectie de juiste behandeling bieden.

Wanneer heeft u meer kans op BRMO? 

De kans dat u een BRMO bij u draagt, is groter als u: 

  • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis;
  • behandeld bent in een buitenlands ziekenhuis;
  • vanwege uw beroep in contact komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • woont op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • ooit besmet bent geweest met een BRMO;
  • in contact bent met een drager van een BRMO.

We vragen hiernaar bij uw opname of behandeling op de polikliniek. Op basis van uw antwoorden en het onderzoek naar BRMO bepalen we of er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Hoe doen we onderzoek naar BRMO? 

We onderzoeken het liefst voor uw opname of behandeling of u drager bent van een BRMO. Soms wordt na de behandeling alsnog gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Dit doen we door met wattenstaafjes enkele uitstrijkjes te maken van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden. Deze wattenstaafjes worden onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer drie werkdagen is de uitslag bekend. U kunt de uitslag van het onderzoek ook nalezen in MijnRijnstate (via Dossier > Uitslagen > Medische Microbiologie). Hiervoor kunt u inloggen met uw DigiD op www.rijnstate.nl/mijnrijnstate.

Behandeling 

De arts of verpleegkundige desinfecteert de plek van de operatie en verdooft deze met een injectie. Deze prik kan even pijn doen. De verdoving werkt binnen enkele minuten. De ingreep zelf is nagenoeg pijnloos. Om infectie te voorkomen, bedekt de verpleegkundige het operatiegebied met een steriele doek. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en de assistente praten. Afhankelijk van de grootte van de te verwijderen huidafwijking, duurt de ingreep tussen de 15 en 45 minuten.

Na de behandeling dekt de assistent de wond af met verband of een pleister. Vervolgens hoort u hoe u de wond moet verzorgen. Als u nog terug moet komen voor het verwijderen van hechtingen, kunt u meteen na afloop van de behandeling een afspraak maken. Als de arts weefsel opstuurt voor verder onderzoek, dan spreekt hij of zij met u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt. U mag na de ingreep geen auto of fiets rijden. Sommige mensen zijn na de ingreep wat licht in het hoofd of voelen zich wat duizelig. Als u zich verder goed voelt, kunt u ongeveer een uur na de behandeling uw normale dagelijkse werkzaamheden hervatten. Let wel op dat u de behandelde plek niet zwaar belast. Wanneer u bijvoorbeeld aan de schouder bent geopereerd, mag u geen zwaar tilwerk verrichten. Na een ingreep aan het been mag u geen lange afstanden wandelen of fietsen.

Verzorging 

Na de ingreep kan de behandelde plek wat gevoelig zijn. Zo nodig kunt u één of twee paracetamol tabletten innemen tegen de pijn. Het is belangrijk de wond gedurende twee dagen zo droog mogelijk te houden. In sommige gevallen krijgt u een desinfecterende crème mee. Breng deze crème tweemaal per dag aan op de wond.

Complicaties 

Wij raden u aan geen andere pijnstillers dan paracetamol te gebruiken, omdat die pijnstillers vaak een bloedverdunnend effect hebben en een nabloeding kunnen veroorzaken. Dit gebeurt maar weinig. Als u een nabloeding krijgt, moet u een (schone) theedoek vijftien minuten stevig tegen de wond drukken. Stopt de bloeding niet, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie tijdens kantoortijden (maandag tot en met vrijdag, 8.30-17.00 uur) en de eerste 24 uur na de ingreep buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp.

U kunt op de plaats van de ingreep een blauwe plek krijgen, deze verdwijnt enkele dagen tot één week na de operatie. Soms kan een operatiewond na enkele dagen gaan infecteren. De wond wordt dan rood, dik en pijnlijk. U voelt zich dan ineens niet lekker en kunt koorts krijgen. Er kan zelfs wat pus uit de wond komen.

Ook kunnen er gevoelsstoornissen optreden, zoals een doof gevoel in en rond het operatiegebied. In zeldzame gevallen kunnen de wondranden open gaan staan, kan het litteken dikker worden of kunnen er kleurverschillen ontstaan. 

Vragen 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. 

Telefoonnummers 

Polikliniek Dermatologie: 088 - 005 5170
Spoedeisende Hulp (Arnhem): 088 - 005 6680

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: