Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dermabrasie gelaat

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een dermabrasie van het gelaat ondergaat. Normaal gesproken hoeft u daarvoor slechts één dag te worden opgenomen.

Dermabrasie is het afschuren of 'afslijpen' van de buitenste laag (het epitheel) van de huid. Hierdoor worden littekens minder zichtbaar gemaakt of oneffenheden van de huid (bijvoorbeeld na acné) in het gezicht verwijderd. Zo wordt de behandelde huid gestimuleerd een nieuwe gladde laag te vormen. 

Voorbereiding thuis 

Neem geen antistollingsmiddelen in de twee weken voordat u wordt opgenomen. Als u deze wel hebt geslikt in deze periode, meldt dit dan aan de plastisch chirurg.

Voordat u wordt opgenomen, kunt u in samenwerking met een huidtherapeute thuis een huidprogramma volgen om uw huid voor te bereiden op de dermabrasie. Uw plastisch chirurg heeft u daar alles over verteld. 

Voorbereiding operatie 

De verpleegkundige brengt u met bed naar een ruimte bij de operatiekamer. Daar overlegt u met de anesthesioloog welke verdoving u zult krijgen. Dat is mede afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak.

De anesthesioloog brengt een infuus in de arm in. Als het om een plaatselijke verdoving gaat, wordt er verdoofd door middel van een injectie in het te behandelen gebied. Bij deze vorm van verdoving blijft u verder bij kennis. Als u dat vervelend vindt, kunt u een slaapmiddel krijgen.

Als u een volledige narcose krijgt, zullen de verdovingsmiddelen via het infuus worden toegediend. U valt tijdelijk in een diepe slaap.

De operatie 

Na de voorbereiding wordt u de operatiekamer binnengebracht. Wanneer u volledig verdoofd bent, slijpt de plastisch chirurg de oneffenheden van de huid weg met een soort slijptol. Vervolgens wordt de ontstane wond schoongemaakt en bedekt met opsite (een soort folie) of met een vet gaas dat wordt verbonden met gaasverband, afhankelijk van de grootte van het gebied. De operatie neemt ongeveer 10 tot 20 minuten in beslag.

Nazorg 

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht waar u rustig bijkomt uit uw verdoving. Na ongeveer een uur wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht en wordt het verband gecontroleerd. Heeft u na de operatie pijn, dan kunt u daar een pijnstiller voor krijgen. Als u wat wilt eten, kunt u dat de verpleegkundige laten weten.

Naar huis 

Voordat u naar huis gaat, geeft de verpleegkundige of uw plastisch chirurg u nog enkele instructies over het behandelen en verzorgen van uw gezicht. Als het nodig is, komt uw plastisch chirurg nog even langs. De afdeling zal voor u een eerste controle-afspraak maken.

U wordt geadviseerd van tevoren vervoer naar huis te regelen. Zelf rijden is absoluut af te raden.

Instructies 

  • Na de operatie is uw gezicht verbonden. Laat de verbanden zitten en kom niet aan uw gezicht. Zo voorkomt u een mogelijke infectie.
  • Enkele dagen na de operatie zal uw gezicht strak aanvoelen en gaan jeuken. Dit is normaal en een aanwijzing dat de wond aan het genezen is.
  • Eten kan in het begin wat pijnlijk zijn. Daarom wordt zacht voedsel aangeraden.
  • Pas nadat er zich korsten vormen (na ongeveer een week) mag u zelf het verband van uw gezicht loshalen. Doe dit echter voorzichtig, want anders trekt u de wond open en gaat deze bloeden.
  • De nieuwe huid die onder de korsten tevoorschijn komt, is rose van kleur. Na twee à drie maanden zal de normale huidskleur teruggekomen zijn.
  • Als u korsten op uw gezicht heeft, mag u uw gezicht niet wassen met zeep.
  • Zolang uw huid nog niet helemaal is geheeld, mag u beslist nog geen make-up gebruiken. 
  • De eerste drie maanden na de operatie moet u zonlicht vermijden en mag u zeker géén gebruik maken van de zonnebank.
  • Als u het zonlicht niet kunt vermijden en u hebt géén korsten meer in uw gezicht, dan moet u een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken. Zo krijgt u geen kleurverschillen in uw gezicht.
  • Het is mogelijk dat na de operatie kleine cysten (holtes in de huid die gevuld zijn met talg) ontstaan. Deze verdwijnen na enige tijd.

U krijgt instructies van uw plastisch chirurg in de vorm van een huidprogramma.

Nabehandeling 

Na de operatie moet u een aantal malen terugkomen op het spreekuur van uw plastisch chirurg. De eerste keer ongeveer een week na de operatie. Daarnaast zult u nog vaker bij de plastisch chirurg komen in verband met uw huidprogramma dat u na de operatie moet volgen.

Vragen 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, beantwoordt de plastisch chirurg deze graag. Het telefoonnummer van de poli Plastische chirurgie is 088-005 7755.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: