Aandoening, behandeling en onderzoek

Delier bij ouderen

Wat is een delier?

Een delier is een voorbijgaande toestand van acute verwardheid. Bij ouderen is een delier meestal het gevolg van een lichamelijke ziekte of het gebruik van geneesmiddelen. Symptomen zijn angst, onrust, veranderd gedrag, wisselend bewustzijn, moeite met concentratie en aandacht en hallucinaties. Familieleden geven vaak aan dat de persoon plotseling veranderd is. De symptomen van een delier kunnen erg lijken op die van dementie.

Risicogroepen

  • Mensen die een hoge leeftijd bereiken;
  • Mensen die slecht zien of horen of aan een geheugenstoornis lijden;
  • Mensen die meer dan vier verschillende soorten medicijnen gebruiken;
  • Mensen die plotseling een operatie moeten ondergaan;
  • Mensen die overmatig veel alcohol gebruiken.

Preventie

In veel gevallen is een delier op oudere leeftijd niet te voorkomen. Als alcoholgebruik ten grondslag ligt aan een delier, kunt u dit voorkomen door minder te drinken.

Behandeling

Een delier is heel goed te behandelen. Als de oorzaak van het delier (bijvoorbeeld een blaasontsteking of medicijnen) behandeld wordt, verdwijnen de symptomen meestal vrij snel. Ook hier is uitleg en informatie voor familieleden van groot belang.

Meer weten?

Lees dan onze folder over preventie van een delier

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: