Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Epilepsieconsulent (volwassenen)

Hier leest u welke invloed epilepsie kan hebben op uw leven en dat van uw naasten, en wat de epilepsieconsulent daarin voor u kan betekenen.

Epilepsie en wat dan? 

Als u te maken krijgt met epilepsie kan dat veel vragen oproepen, zoals: 

  • Wat is epilepsie?
  • Wat kan er aan gedaan worden?
  • Hoe moet het verder?

Epilepsie kan van grote invloed zijn op uw welbevinden. U leeft niet alleen met aanvallen, maar ook met de kans op aanvallen. Epilepsie kan leiden tot een verminderd zelfbeeld en minder zelfvertrouwen, angst, onzekerheid, risicovermijding en verlies van onafhankelijkheid.

Epilepsie heeft u niet alleen. Ook als partner, ouder/verzorger of vriend van iemand met epilepsie heeft u misschien vragen of loopt u tegen onzekerheden aan. Daarnaast kan epilepsie van invloed zijn op: 

  • werk, school en opleiding
  • opvoeding
  • mobiliteit; rijgeschiktheid
  • sport en andere vrijetijdsbesteding
  • vriendschappen en relaties
  • zwangerschap
  • zelfstandig wonen

Officieel spreken we over epilepsie wanneer iemand meer dan één aanval heeft gehad. Het kan voorkomen dat u naar het ziekenhuis verwezen wordt na de eerste aanval. Dit is dan vaak een eenmalig contact om uit te leggen wat er gebeurd is en wat de adviezen zijn bij onverhoopte nieuwe aanvallen.

Epilepsieconsulent 

Samenwerking tussen u, de epilepsieconsulent en uw behandelend arts is van wezenlijk belang voor een goede epilepsiezorg. Het kenmerk van een goede behandeling is dat er zowel aandacht is voor de medische aspecten van epilepsie, als voor de psychologische en sociale effecten van deze aandoening. Daarom is er bij het behandelen van epilepsie sprake van een multidisciplinaire aanpak. De epilepsieconsulent heeft daarin een belangrijke rol.

De epilepsieconsulent denkt met u mee, geeft advies en helpt u eventueel bij het stellen van vragen aan de arts. Ook kan zij steun bieden bij de emotionele verwerking en bij het omgaan met deze aandoening in uw sociale omgeving. Niet alle vragen zal de epilepsieconsulent zelf oplossen, maar zij weet wel waar een antwoord op uw vraag of probleem te vinden is. Uw behandelend arts en de epilepsieconsulent werken nauw met elkaar samen. De consulent stelt uw arts altijd op de hoogte van haar adviezen. Uw arts blijft eindverantwoordelijk voor de behandeling.

Gang van zaken 
Na het stellen van de diagnose epilepsie start de arts met de behandeling en krijgt u een afspraak met de epilepsieconsulent. Dit contact kan eenmalig zijn, maar kan ook uit meerdere contacten bestaan. Dit is mede afhankelijk van uw behoefte. Bij tussentijdse vragen mag u natuurlijk altijd contact opnemen.

Ook als u al langer epilepsie heeft, kan uw arts verwijzen naar de epilepsieconsulent.

Contact 

U kunt de epilepsieconsulent bereiken via assistent van de poli Neurologie op telefoonnummer: 088-005 7722. Zij kan voor u een (telefonische) afspraak inplannen.

Patiëntenorganisaties 

De Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) is de patiëntenbelangenvereniging voor mensen met epilepsie. Het Nationaal Epilepsie Fonds (NEF) is een van de oudste gezondheidsfondsen van Nederland.

Epilepsie advieslijn: 0318 - 672 772
Epilepsie infolijn: 0900 - 821 24 11

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: