Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Darmspoeling

Binnenkort krijgt u een darmonderzoek. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw darmen zo schoon mogelijk zijn. U moet daarom twee dagen voor het onderzoek starten met de darmspoeling. U neemt laxeermiddelen in om de stoelgang te bevorderen. Daarnaast drinkt u lavagevloeistof om de darmen te spoelen. Hier leest u hoe u dat doet. 

De bijsluiter van de lavagevloeistof is geen gebruiksaanwijzing. U moet de instructies in deze folder volgen! 

Voorschriften bij darmvoorbereiding 

Eet vanaf drie dagen voor het onderzoek zo weinig mogelijk pitjes, pinda’s en zaden. Pitjes zitten vooral in volkoren- of meergranenbrood en fruit (met name kiwi’s en druiven). 

Gebruikt u een anticonceptiepil? Dan kunt u deze gewoon blijven gebruiken. Houd er wel rekening mee dat u door de darmspoeling niet meer goed beschermd bent. U bent weer beschermd nadat u met de volgende strip bent begonnen. Lees de bijsluiter van uw anticonceptiepil voor de precieze termijn. 

Gebruikt u ijzer- of staaltabletten zoals Fero Gradumet of ferrofumaraat? Dan moet u zeven dagen voor het onderzoek stoppen met het gebruik. Anders heeft uw darm een zwarte aanslag tijdens het onderzoek. 

Heeft u een stoma? Dan kunt u zo nodig een week voor het onderzoek contact opnemen met de stomaverpleegkundige voor ander opvangmateriaal tijdens de voorbereiding. 

U mag op de dagen van de voorbereiding en op de dag van het onderzoek al uw medicijnen gewoon innemen, behalve als u iets anders heeft afgesproken met uw arts of tijdens het endoscopisch spreekuur (bijvoorbeeld bij medicijnen voor antistolling en/of suikerziekte). 

Als de voorbereiding op het onderzoek in het ziekenhuis gebeurt, neem dan uw eigen medicijnen mee.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: