Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Darmspoeling

Binnenkort krijgt u een darmonderzoek. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw darmen zo schoon mogelijk zijn. U moet daarom twee dagen voor het onderzoek starten met het spoelen van uw darmen door laxeermiddelen in te nemen en lavagevloeistof te drinken. Hier leest u hoe u dat doet. 
De bijsluiter van de lavagevloeistof is geen gebruiksaanwijzing. U moet onderstaande instructies volgen!  

Voorschriften bij darmvoorbereiding 

Eet vanaf drie dagen voor het onderzoek zo min mogelijk pitjes, pinda’s en zaden. Pitjes zitten vooral in volkoren- of meergranenbrood en fruit (met name kiwi’s en druiven). 

Gebruikt u een anticonceptiepil? Dan kunt u deze gewoon blijven gebruiken. Houd er echter rekening mee dat u door de darmspoeling niet meer goed beschermd bent. U bent weer beschermd nadat u met de volgende strip bent begonnen. Lees de bijsluiter voor de precieze termijn. 

Gebruikt u ijzer- of staaltabletten zoals ferrogradumet of ferrofumeraat? Dan moet u zeven dagen voor het onderzoek hiermee stoppen om te voorkomen dat uw darm een zwarte aanslag heeft tijdens het onderzoek. 

Heeft u een stoma? Dan kunt u zo nodig een week voor het onderzoek contact opnemen met de stomaverpleegkundige voor ander opvangmateriaal tijdens de voorbereiding. 

U mag op de dagen van de voorbereiding en op de dag van het onderzoek al uw medicijnen gewoon innemen, behalve als u iets anders heeft afgesproken met uw arts of tijdens het endoscopisch spreekuur (bijvoorbeeld bij medicijnen voor antistolling en/of suikerziekte).

Als de voorbereiding op het onderzoek in het ziekenhuis gebeurt, wilt u dan uw eigen medicijnen meenemen? 

Als uw onderzoek ’s ochtends plaatsvindt 

Het onderzoek vindt plaats op .....................dag ...........-.............-................. 

1. Twee dagen voor het onderzoek, op .....................dag ...........-.............-................ neemt u om 20.00 uur 2 tabletten Dulcolax (= Bisacodyl) in met water. Dit is een laxeermiddel en kan al een reactie geven. 

2. De dag voor het onderzoek, .....................dag ...........-.............-................ mag u na het ontbijt niets meer eten.  

U mag alleen de volgende (heldere) dranken gebruiken:  

 • thee (eventueel met suiker of zoetstof);
 • koffie zonder melk (eventueel met suiker of zoetstof);
 • water;
 • heldere bouillon (bijvoorbeeld van een tablet);
 • aanmaaklimonade;

Om 14.00 uur drinkt u een glas water met daarin 15 gram magnesiumsulfaat (bitterzout) opgelost.

Tussen 14.30 uur en 17.30 uur drinkt u Colofort. Elk zakje Colofort moet u aanlengen met 1 liter water. U drinkt binnen drie uur 3 liter Colofortvloeistof.

U mag niets meer eten. Drinken mag onbeperkt (zie lijstje hierboven). Wij raden u aan extra bouillon te drinken omdat u anders niet genoeg zouten binnenkrijgt. 

3. Op de dag van het onderzoek, .....................dag  ...........-.............-................ drinkt u ’s ochtends tussen 6.00 uur en 7.00 uur 1 liter Colofort. Als u al vroeg van huis moet, mag deze liter ook eerder gedronken worden, bijvoorbeeld tussen 5.00 uur en 6.00 uur. Het is geen probleem als de laatste liter Colofort nog niet uit uw lichaam is wanneer u in het ziekenhuis aankomt. U mag geen ontbijt gebruiken. Drinken mag wel tot twee uur voor het onderzoek. Heldere dranken zijn toegestaan, maar geen koffie.

Heeft u een gastroscopie én een coloscopie? Lees dan ook het hoofdstukje ‘Heeft u een gastroscopie en een coloscopie?’. 

Als uw onderzoek ’s middags plaatsvindt 

Het onderzoek vindt plaats op .....................dag ...........-.............-................. 

1. Twee dagen voor het onderzoek, op .....................dag ...........-.............-................ neemt u om 20.00 uur 2 tabletten Dulcolax (=Bisacodyl) in. Dit is een laxeermiddel en kan al een reactie geven. 

2. De dag voor het onderzoek, .....................dag ...........-.............-................ mag u na het ontbijt niets meer eten.

U mag alleen de volgende (heldere) dranken gebruiken:

 • thee, eventueel met suiker of zoetstof;
 • koffie zonder melk (eventueel met suiker of zoetstof );
 • water;
 • heldere bouillon (bijvoorbeeld van een tablet);
 • aanmaaklimonade.

Om 14.00 uur drinkt u een glas water met daarin 15 gram magnesiumsulfaat (bitterzout) opgelost. 

Tussen 14.30 uur en 16.30 uur drinkt u de Colofort. Elk zakje Colofort moet u aanlengen met 1 liter water. U drinkt binnen twee uur 2 liter Colofortvloeistof. U mag niets meer eten. Drinken mag onbeperkt (zie lijstje hierboven). Wij raden u aan extra bouillon te drinken omdat u anders niet genoeg zouten binnenkrijgt. 

3. Op de dag van het onderzoek, .....................dag  ...........-.............-................ drinkt u ’s ochtends tussen 9.00 uur en 11.00 uur 2 liter Colofort. U mag geen ontbijt gebruiken. Drinken mag wel tot twee uur voor het onderzoek. Heldere dranken zijn toegestaan, maar geen koffie.

Heeft u een gastroscopie én een coloscopie? Lees dan onderstaande informatie. 

Heeft u een gastroscopie en een coloscopie? 

Als u op dezelfde dag een gastroscopie (onderzoek van de maag en een deel van de dunne darm) en een coloscopie (dikkedarmonderzoek) heeft, houdt u zich dan ook aan de voorbereiding zoals die hier is beschreven. U mag tot middernacht voor het onderzoek alleen nog heldere dranken drinken. Daarna mag u alleen nog de Colofortvloeistof drinken. 

Opmerkingen en tips  
Colofort is niet lekker. U kunt proberen de smaak wat te verdoezelen.  

 • Drink de vloeistof gekoeld;
 • Drink de vloeistof met een rietje, zodat de vloeistof verder in de mond komt;
 • Voeg wat citroensap of aanmaaklimonade toe;
 • Bij warm weer raden wij u aan om extra bouillon te drinken, omdat u anders te veel zouten verliest.

Houdt u er rekening mee dat u na inname van de laxeermiddelen en het drinken van de vloeistof last krijgt van waterdunne ontlasting. Voor de zekerheid is het verstandig incontinentiemateriaal te gebruiken in bed of een zeiltje of matje.

Verder kunt u last van krampen krijgen. Als u last krijgt van een schrale of pijnlijke huid rondom de anus, kan sudocrème helpen. 

Blijf de dag voorafgaand aan het onderzoek thuis, zodat u gemakkelijk naar het toilet kunt. 

Als de voorbereiding op dit onderzoek in het ziekenhuis plaatsvindt, wilt u dan uw eigen medicijnen meenemen? 

Problemen bij de voorbereiding

Heeft u problemen met het drinken van de vloeistof, bijvoorbeeld door misselijkheid of braken? Neemt u dan tijdens de kantooruren contact op met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. Gebeurt dit in het weekend of in de avonduren, neemt u dan meteen de ochtend van de eerstvolgende werkdag contact met ons op. 

Vragen? 

Heeft u nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de afdeling Endoscopie van Rijnstate Arnhem via 088 - 005 6800. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!