Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dakpanpleisterverband

U heeft op de Spoedeisende Hulp een zogenaamd dakpanpleisterverband of buddytape aangemeten gekregen aan vingers of tenen. De instructies van uw behandelend arts kunt u hier nog eens nalezen. Voor het gemak spreken we verder in de tekst over dakpanpleisterverband.

Behandeling 

U heeft een dakpanpleisterverband gekregen, omdat u uw vinger of teen heeft gebroken of gekneusd. Het verband is om twee tenen/vingers aangebracht, zodat de gezonde teen/vinger de aangedane teen/vinger kan ondersteunen. Tussen de tenen/vingers komt een gaasje tegen het smetten. De pleisters van het verband kruisen elkaar en worden dakpansgewijs om de tenen aangebracht. Dit bevordert het genezingsproces en vermindert de pijn

Instructies 

Voor een voorspoedige genezing is het van belang dat u het verband zo lang laat zitten als uw arts u heeft geadviseerd. De tijd dat het verband moet blijven zitten kan per persoon verschillen.

  • Het verband mag niet nat worden omdat de huid onder het verband dan stuk kan gaan.
  • Als het verband nat of erg vuil is, mag u het vervangen. Het is de bedoeling dat u een nieuw verband op dezelfde manier aanlegt als het oorspronkelijke verband; dakpansgewijs, laag over laag. Uw verpleegkundige kan u hier uitgebreid over informeren.
  • Draag stevig en goed beschermd schoeisel wanneer u een dakpanpleister om de tenen heeft.
  • Als u allergisch bent voor pleisters kan er (ernstige) irritatie van de huid ontstaan onder het verband. U kunt er dan voor kiezen het verband te verwijderen. In plaats daarvan moet u stevige schoenen dragen om de pijnlijke teen te ondersteunen. Overleg in elk geval met uw arts of verpleegkundige. Ook voor een pijnlijke vinger geldt dat u bij een allergische reactie van de huid het verband kunt verwijderen. De vinger kunt u dan voorzichtig gebruiken zolang het niet te pijnlijk is.
  • De teen of vinger kan zeker enkele weken pijnlijk blijven.

Vragen 

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Telefoonnummer 

Afdeling Spoedeisende Hulp: 088 - 005 6680

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: