Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Dagopname katheter verwijderen

Binnenkort wordt u een dag opgenomen om de katheter uit uw blaas te laten verwijderen en om te proberen weer te plassen. Hier vindt u meer informatie over de opname en leest u wat u die dag kunt verwachten.

Hoe bereidt u zich voor?

Let op! Als u medicijnen gebruikt die irritatie van de blaas door de katheter tegengaan, dan moet u hier voor uw opname mee stoppen.

Gebruikt u Solifenacine en tolterodine?
Dan stopt u drie dagen van tevoren met deze medicijnen.

Gebruikt u oxibutinine?
Bij oxibutinine stopt u één dag voor uw opname.

U heeft ook een recept voor tamsulosine gekregen. Hiermee start u drie dagen voor uw opname.

Hoe verloopt de opname?

Op de dag van de opname wordt u rond 9.00 uur verwacht op de afdeling Urologie. Een verpleegkundige ontvangt u daar.

Katheter verwijderen 
De verpleegkundige neemt wat urine af voordat de katheter wordt verwijderd. Als u eventueel koorts krijgt, is dan alvast een urinekweek ingezet. Dat is belangrijk als er eventueel antibiotica moeten worden voorgeschreven.  

Zelf plassen
Als de katheter verwijderd is, is het de bedoeling dat u zelf weer gaat plassen. Om het plassen op gang te krijgen hoeft u niet extra te drinken, maar neemt u gewoon wat u thuis gewend bent. Daardoor krijgt de verpleegkundige een goed beeld van uw drink- en plasgewoonte. Als u na enkele uren een aantal keren goed hebt geplast, maakt de verpleegkundige een blaasscan om te controleren of u de blaas helemaal leeg plast. Dit gebeurt op de afdeling.

Als blijkt dat u goed kunt plassen, mag u weer naar huis. Dat is meestal halverwege de middag. U krijgt een controle-afspraak voor bij de uroloog mee. Als het plassen niet of niet goed op gang komt, wordt de katheter opnieuw ingebracht (dit kan na enkele uren al bekend zijn). Daarna mag u naar huis. U komt dan terug op de polikliniek bij de uroloog om de verdere behandeling te bespreken.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Neem uw medicatielijst en medicijnen mee als u naar het ziekenhuis komt voor de opname.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: