Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Dagopname katheter verwijderen

Binnenkort wordt u een dag opgenomen om de katheter uit uw blaas te laten verwijderen en om te proberen weer te plassen. Voor deze opname wordt u rond 9.00 uur verwacht op de afdeling Urologie. Daar wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Hier leest u wat u die dag kunt verwachten.

Voorbereidingen thuis

Let op: als u medicijnen gebruikt die irritatie van de blaas door de katheter tegengaat, dan moet u hier voor uw opname mee stoppen.

Gebruikt u Solifenacine en tolterodine?
Dan stopt u drie dagen van tevoren met deze medicijnen.

Gebruikt u oxibutinine?
Bij oxibutinine stopt u één dag voor uw opname.

U heeft ook een recept voor tamsulosine gekregen. Hiermee start u drie dagen voor uw opname.

Katheter verwijderen 

De verpleegkundige neemt wat urine af voordat de katheter wordt verwijderd. Als u eventueel koorts krijgt, is dan alvast een urinekweek ingezet. Dat is belangrijk als er eventueel antibiotica moeten worden voorgeschreven.  

Zelf plassen

Als de katheter verwijderd is, is het de bedoeling dat u zelf weer gaat plassen. Om het plassen op gang te krijgen hoeft u niet extra te drinken, maar neemt u gewoon wat u thuis gewend bent. Daardoor krijgt de verpleegkundige een goed beeld van uw drink- en plasgewoonte.
Als u na enkele uren een aantal keren goed hebt geplast, maakt de verpleegkundige een blaasscan om te controleren of u de blaas helemaal leeg plast. Dit gebeurt op de afdeling.

Als blijkt dat u goed kunt plassen, mag u dezelfde dag weer naar huis. Dat is meestal halverwege de middag. U krijgt een controle-afspraak voor bij de uroloog mee.

Soms komt het voor dat het plassen nog niet helemaal naar wens gaat. Als u bijvoorbeeld wel plast, maar er daarna nog te veel urine in de blaas achterblijft. Dan kan het zijn dat u een nacht ter observatie moet blijven.

Als het plassen niet of niet goed op gang komt, wordt de katheter opnieuw ingebracht (dit kan na enkele uren al bekend zijn) en mag u naar huis. U komt dan terug op de polikliniek bij de uroloog om de verdere behandeling te bespreken.

Wat moet u meenemen? 

Neem uw medicatielijst en medicijnen mee naar de Dagopname.
Neem daarnaast een pyjama en toiletartikelen voor één overnachting mee.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: