Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Cryo-embryotransfer met Progynova/ Utrogestan

U ondergaat binnenkort een cryo-behandeling met Progynova/Utrogestan. Hier leest u meer over deze behandeling.

Wat is een cryo-behandeling? 

Een cryo-behandeling is een transfer van één of twee embryo’s, die na een eerdere IVF- of ICSI-behandeling ingevroren en bewaard zijn in het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. Deze behandeling kan plaatsvinden vanaf de tweede cyclus na de IVF/ICSI-behandeling. Tussen twee cryo-behandelingen hoeft u geen ‘rustmaand’ te houden.

De behandeling 

U heeft een spontane cyclus: 

 1. Op cyclusdag één start u met Progynova. U neem twee maal daags één tablet van 2 milligram (eventueel tweemaal daags twee tabletten, als uw arts dit van tevoren zo met u heeft afgesproken).
 2. Bij het begin van uw menstruatie belt u met het secretariaat Voortplantingsgeneeskunde om een afspraak te maken voor een echo-onderzoek rond cyclusdag 10-12. Hierbij controleren we de dikte van het baarmoederslijmvlies. Als de uitslag van het echo-onderzoek goed is, dan melden wij u aan bij het UMC Utrecht om de transfer te plannen.
 3. De startdatum van de Utrogestan (driemaal daags één capsule, vaginaal inbrengen) wordt bepaald door het UMC Utrecht. Hierover en over de datum van de verwachte embryotransfer wordt u binnen zeven dagen tussen 14.00 en 15.30 uur telefonisch geïnformeerd door een medewerker van het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. U gaat ook door met de Progynova-tabletten.
 4. Als de uitslag van het echo-onderzoek niet goed is, krijgt u nieuwe instructies.
 5. De embryotransfer vindt niet eerder dan vijf dagen na de start van de Utrogestan plaats.
 6. U wordt op de ochtend van de embryotransfer nogmaals gebeld. U hoort op dat moment of de ontdooiprocedure succesvol is verlopen en hoe laat u in het UMC Utrecht wordt verwacht.

U heeft geen spontane cyclus: 

 1. Soms is het nodig om voorafgaand aan de behandeling een menstruatie op te wekken met Provera. Uw arts bespreekt dit met u.
 2. Voordat u met Provera begint, moet u eerst een zwangerschapstest doen.
 3. Daarna kunt u starten met de Provera-tabletten. U neemt eenmaal daags één tablet (10 milligram) gedurende zeven dagen.
 4. Als na de laatste Provera-tablet de menstruatie begint, dan is de eerste dag van het bloedverlies cyclusdag 1.
 5. Het kan voorkomen dat u zeven dag na de laatste Provera-tablet nog niet menstrueert. In dat geval moet u nogmaals een zwangerschapstest doen. Als de uitslag aangeeft dat u niet zwanger bent, noemt u deze dag cyclusdag 1.
 6. Het komt ook voor dat u tijdens het gebruik van Provera vaginaal bloed verliest. U gaat dan door met de Provera-tabletten tot ze op zijn. De dag na de laatste Provera-tablet noemt u cyclusdag 1.
 7. Voor de verdere instructie: zie vanaf punt 1 ‘spontane cyclus’.

Medicatie 

De meeste vruchtbaarheidsmedicatie is alleen bij de poliapotheek van Rijnstate verkrijgbaar. Wij vragen u daarom voor elk bezoek aan de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde uw medicatievoorraad te controleren.

Wij raden u aan om bij de start van de behandeling met foliumzuur en vitamine D 10mgc (eenmaal daags één tablet) te beginnen.

Door de medicatie komt er, ook als u niet zwanger bent geworden, meestal geen spontane menstruatie. Wij adviseren u om altijd veertien dagen na de embryotransfer (of eerder als er toch een menstruatie op gang is gekomen) zelf een zwangerschapstest te doen en het resultaat door te geven aan de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.

Bij zwangerschap gaat u met Progynova en Utrogestan door tot zes weken na de embryotransfer. Foliumzuur blijft u gebruiken tot acht weken na de embryotransfer. Vitamine D gebruikt u tijdens de hele zwangerschap.

Bereikbaarheid 

Op werkdagen is de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde (route 5) van 8.30 tot 11.30 uur telefonisch bereikbaar voor vragen over de behandeling en voor het maken van afspraken. Het telefoonnummer is 088 - 005 6495. Een reactie op uw mail naar ivf@rijnstate.nl kunt u binnen twee werkdagen verwachten. 

Uitsluitend voor spoedgevallen kunt u elke werkdag van 8.00 tot 17.00 uur bellen naar 088 - 005 8580.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: