Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Cryo-embryotransfer in een natuurlijke cyclus

U ondergaat binnenkort een cryo-behandeling. Hier leest u meer over deze behandeling.

Wat is een cryo-behandeling? 

Een cryo-behandeling is een transfer van één of twee embryo’s, die na een eerdere IVF- of ICSI-behandeling ingevroren en bewaard zijn in het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. Deze behandeling kan plaatsvinden vanaf de tweede cyclus na de IVF/ICSI-behandeling. Tussen twee cryo-behandelingen hoeft u geen ‘rustmaand’ te houden.

De behandeling 

Bij de start van de menstruatie belt u met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde om een afspraak te maken voor een echo-onderzoek (rond cyclusdag 11). U start vanaf cyclusdag 10 met ovulatietesten. Deze doet u tweemaal daags: ’s ochtends (met de tweede urine van de ochtend) en ’s avonds. De ovulatietesten kunt u kopen bij de apotheek, drogist of via internet.

De behandeling kan op drie verschillende manieren verlopen: 

  1. De ovulatietest wordt positief vóór de eerste echoafspraak. Als het mogelijk is, neemt u dezelfde dag of anders de volgende dag contact op tussen 8.30 en 9.00 uur met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde, telefoon 088 - 005 6495. Dit kan alleen op werkdagen. Dit betekent dat als de ovulatietest op vrijdagavond of zaterdag positief is de behandeling niet door kan gaan. Bij een volgende cyclus wordt de eerste echoafspraak eerder ingepland.
  2. Na de eerste echo wordt er een afspraak gemaakt voor een vervolgecho. Tot die tijd gaat u door met de ovulatietesten. Als de ovulatietest positief wordt vóór deze vervolgafspraak dan neemt u zo gauw dit mogelijk is contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Afhankelijk van de echobevindingen bij het laatste echo-onderzoek wordt het beleid bepaald. U wordt hierover geïnformeerd door de verpleegkundige van de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Aansluitend melden wij u aan bij het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht.
    Binnen twee dagen wordt u gebeld door een medewerker van het IVF-laboratorium, die doorgeeft of de behandeling door kan gaan en hiervoor met u een afspraak maakt. Als u niet wordt gebeld, neemt u dan zelf contact op met het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht, telefoon 088 - 755 6459.
    De cryo-embryotransfer vindt doorgaans niet eerder dan vijf dagen na een positieve ovulatietest plaats. Er is dus altijd voldoende tijd om contact met ons op te nemen in het geval van een positieve ovulatietest in het weekend.
  3. U krijgt na de echo en het bloedonderzoek de datum te horen waarop u de Ovitrelle-injectie moet spuiten. De Ovitrelle-injectie spuit u in principe om 19.00 uur.

Als de ovulatietest eerder positief wordt, spuit u direct de Ovitrelle en neemt u zo snel mogelijk contact met ons op. Aansluitend melden wij u aan bij het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. Binnen twee dagen wordt u gebeld door een medewerker van het IVF-laboratorium, die doorgeeft of de behandeling door kan gaan en hiervoor een afspraak met u maakt. Als u niet wordt gebeld, neemt u dan zelf contact op met het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht, telefoon 088 - 755 6459.

De cryo-embryotransfer vindt doorgaans niet eerder dan vijf dagen na een positieve ovulatietest plaats. Er is dus altijd voldoende tijd om contact met ons op te nemen in het geval van een al geplande cryo-embryotransfer en positieve ovulatietest in het weekend.

Op de ochtend van de embryotransfer wordt u nogmaals gebeld en krijgt u te horen of de ontdooiprocedure succesvol is verlopen en hoe laat u in het UMC Utrecht moet zijn.

Medicatie 

De meeste vruchtbaarheidsmedicatie is alleen bij de poli-apotheek van Rijnstate verkrijgbaar. Wij vragen u daarom om voor elk bezoek aan de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde uw medicatievoorraad te controleren.

Wij adviseren u om altijd veertien dagen na de embryotransfer (of eerder als er een menstruatie op gang is gekomen) zelf een zwangerschapstest te doen en het resultaat door te geven aan de verpleegkundige van de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.

Wij raden u aan om bij de start van de behandeling met foliumzuur te beginnen (eenmaal daags één tablet). Bij een zwangerschap gaat u er mee door tot acht weken na de embryotransfer.

Bereikbaarheid 

Op werkdagen is de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde (route 5) van 8.30 tot 11.30 uur telefonisch bereikbaar voor vragen over de behandeling en voor het maken van afspraken, telefoon 088 - 005 6495. Een reactie op uw mail naar ivf@rijnstate.nl kunt u binnen twee werkdagen verwachten.

Uitsluitend voor spoedgevallen kunt u elke werkdag van 8.00 tot 17.00 uur bellen naar 088 - 005 8580. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: