Coloscopie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Risico's en complicaties

Risico's en complicaties

Een coloscopie is over het algemeen een veilig onderzoek, waarbij complicaties zelden voorkomen. De belangrijkste complicatie die voor kan komen is een perforatie (gaatje in het slijmvlies). De kans hierop is groter na een poliepectomie (verwijderen van een poliep), als de darmwand ernstig is ontstoken of als er slijtage in de vorm van divertikels (uitstulpingen) is. Als er sprake is van een perforatie (een kans van 1 op 1000), kunnen we deze in de meeste gevallen direct behandelen. In een enkel geval is een operatie noodzakelijk. 

Na een poliepectomie bestaat er een kleine kans op een nabloeding (een kans van 1 op 100). Dit kan ook thuis tot tien dagen na het onderzoek gebeuren. Krijgt u in deze periode heftige buikpijn, hoge koorts of verliest u helderrood bloed? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie. In de avond, nacht en het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp. 

Als we verwachten dat de behandeling gecompliceerd gaat zijn, bestaat de mogelijkheid dat we u een nacht ter observatie opnemen na de endoscopie. De arts bespreekt dit vooraf met u. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: