Coloscopie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Het onderzoek

Hoe verloopt het onderzoek?

We smeren uw anus en de endoscoop in met glijmiddel. Daarna schuiven we de endoscoop via uw anus voorzichtig in de darm. Dit kan zorgen voor een drukkend of krampend gevoel in uw buik. Via de slang wordt er wat kooldioxide in de dikke darm geblazen om deze te ontplooien en wordt nog aanwezige darminhoud weggezogen. Zo kan de endoscopist het slijmvlies van uw darm beter bekijken. Om ervoor te zorgen dat de endoscoop gemakkelijker de darm in schuift, kan het nodig zijn dat de verpleegkundige van buiten wat druk op de buik uitoefent of dat wij u vragen van positie te veranderen, bijvoorbeeld op uw rug of op uw rechterzij. We bekijken de hele dikke darm tot aan de overgang naar de dunne darm. 

Afwijkingen en poliepen 
Eventuele afwijkingen die de endoscopist kan zien zijn zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, poliepen en gezwellen. Als dat nodig is haalt de endoscopist tijdens het onderzoek kleine stukjes weefsel (biopten) weg voor nader onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Eventuele poliepen kunnen we direct verwijderen. Dit gebeurt door een lus rond de poliep te leggen. Vervolgens branden we de poliep los. Deze behandeling heet poliepectomie en is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. 

In minder dan vijf procent van de gevallen lukt het niet om de hele dikke darm te inspecteren. Als het nodig is, spreken we aanvullend onderzoek met u af. Het is niet toegestaan dat degene die met u meekomt aanwezig is bij het onderzoek. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: