Aandoening, behandeling en onderzoek
MDL verpleegkundige en patiënte in gesprek in de spreekkamer

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische darmontsteking, waarbij de dikke darm langere tijd of zelfs levenslang ontstoken zijn. De ontsteking begint meestal in het onderste deel van de dikke darm, vlak voor de anus. Dit heet de endeldarm. Na verloop van tijd kan de ontsteking zich naar boven uitbreiden naar de hele dikke darm. Bij de meeste patiënten is vooral het linkerdeel van de dikke darm ontstoken, het deel dat direct aansluit op de endeldarm.

In tegenstelling tot de ziekte van Crohn vloeien de ontstoken plekken van de dikke darm en endeldarm bij colitis ulcerosa samen. Bij colitis ulcerosa ontstaan er ook zweren in de darmwand. De zweren dringen echter niet zo diep door in de darmwand, ze blijven meer aan de oppervlakte. Fistels en vernauwingen komen dan ook bijna niet voor.

Colitis ulcerosa tekening

Colitis ulcerosa begint vaak bij jongvolwassenen (tussen 17 en 25 jaar) en mensen van 45 jaar en ouder. Iets meer mannen dan vrouwen hebben de ziekte.

Symptomen

De klachten bij colitis ulcerosa zijn bij iedereen verschillend. Colitis ulcerosa kan heel geleidelijk beginnen, maar ook vrij plotseling. Klachten kunnen bij de een vaker en ernstiger voorkomen dan bij de ander. De klachten blijven soms spontaan weg en komen dan ineens weer in volle hevigheid terug. Bij colitis ulcerosa komen af en toe ook ontstekingen buiten de dikke darm en endeldarm voor.

Een aantal voorkomende klachten en symptomen is bij colitis ulcerosa hetzelfde als bij de ziekte van Crohn. Dit zijn:

 • buikpijn
 • diarree, vaak met bloed en slijm
 • soms verstopping
 • bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies.

Andere klachten die bij colitis ulcerosa voorkomen, zijn:

 • het niet kunnen ophouden van de ontlasting
 • opgezette buik
 • pijnlijke ontstoken ogen
 • pijnlijke ontstoken gewrichten
 • pijnlijke ontstekingen op de huid.

Bij ongeveer tien procent van de patiënten met colitis ulcerosa komt Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) voor. Dit is een ontsteking van de galwegen in en buiten de lever.

Behandeling in het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum

We behandelen colitis ulcerosa in het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum. Lees meer over de behandeling van colitis ulcerosa.

Behandeling van Crohn en colitis

Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: