Aandoening, behandeling en onderzoek
2 medewerkers in gesprek met patient

Cognitieve gedragstherapie

Bij sommige psychiatrische aandoeningen kan cognitieve gedragstherapie helpen. Op de polikliniek Psychiatrie werken psychotherapeuten en medisch psychologen die patiënten kunnen behandelen met deze therapie. Na een verwijzing door uw psychiater wordt u opgeroepen voor gesprekken die maximaal een keer per week tot een keer per twee weken plaatsvinden.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

De psychotherapeut kijkt samen met u naar de klachten die u heeft en werkt via het cognitieve model waarbij je via een gebeurtenis kijkt naar gedachten, gevoel en gedrag. Vaak is het zo dat bepaalde gedachten niet helpend zijn of irrationeel bij de gebeurtenis. Bij cognitieve therapie gaat het om het aanpassen van die niet-helpende gedachten waardoor u bij een nieuwe gebeurtenis anders leert denken en daardoor anders voelen en ander gedrag vertoont. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld angststoornissen, paniekstoornissen en depressie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: