Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Celon-behandeling van de neusschelpen

U heeft gezwollen neusschelpen. In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een Celon-behandeling (thermotherapie) van de neusschelpen krijgt. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling en leest u wat u kunt verwachten.

Wat zijn gezwollen neusschelpen?

Bij veel mensen is de neus verstopt door gezwollen neusschelpen (conchae). De neusschelpen regelen de luchtweerstand, de opwarming, de bevochtiging en het reinigen van de lucht die u inademt. De neusschelpen worden groter door allergieën van de bovenste luchtweg. Ook kunnen verschillen in temperatuur, vochtigheid en kwaliteit van de lucht (benzinedamp, fijnstof en andere prikkelende stoffen) leiden tot een vergroting van de neusschelpen.

Wat zijn de klachten bij gezwollen neusschelpen?

Gezwollen neusschelpen zorgen voor een verstopping van de neus. Deze verstopping kan ervoor zorgen dat u minder ruikt en proeft. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn, ontstekingen, snurken en een verstoorde nachtrust.

Gebruik van neusdruppels of -spray
Als de neus verstopt is gebruikt veel mensen neusdruppels of neusspray. Vooral Xylometazoline helpt vaak goed maar dit mag slechts voor een korte periode gebruikt worden. Ook neussprays met ontstekingsremmers (corticosteroïden) die wel langdurig gebruikt kunnen worden, helpen helaas niet altijd. Als de normale functie van het slijmvlies verstoord raakt en er een blijvende zwelling van de neusschelpen optreedt, kunt de arts kiezen voor een behandeling van de neusschelpen.

Wat is een Celon-behandeling?

Een mogelijke behandelingsmethode voor gezwollen neusschelpen is de Celon-behandeling. Dit wordt ook wel radiofrequente thermotherapie genoemd. Doordat we de neusschelpen aan de binnenkant verwarmen tot meer dan 60 graden verschrompelt het weefsel en neemt de grootte van de zwelling af. De Celon-behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en eventueel onder narcose. U kunt binnen 24 uur uw dagelijkse activiteiten weer hervatten. Als de klachten na een lange tijd de weer terugkomen, dan kan de behandeling nog een tweede keer herhaald worden. Dit gebeurt bijna nooit.

Hoe verloopt de behandeling?

Voor de ingreep wordt eerst de lokale verdoving aangebracht met behulp van neuswatten/gazen.
Daarna moet u ongeveer tien minuten tot een kwartier wachten. Deze verdoving werkt in de meeste gevallen erg goed. Vlak voor de behandeling krijgt u nog extra plaatselijke verdoving met een injectienaald. Daarna wordt de naald van de Celon-behandeling in de neus gebracht en het weefsel wordt verhit. Dit duurt slechts een paar minuten. Daarna kunt u wat bloed verliezen er kan er een korstje komen. De meeste mensen hebben geen pijn.

Wat gebeurt er na de behandeling?

De neus kan nog ongeveer een week pijnlijk aan blijven voelen. Dit is normaal bij deze ingreep en de pijn verdwijnt langzaam. Soms heeft u nog wat korsten in de neus. Enkele weken na de behandeling merkt u het effect. De aanleg voor een allergie of overgevoeligheid verdwijnt niet. Na ongeveer zes tot acht weken komt u nog een keer terug voor controle op de polikliniek KNO. We kunnen niet garanderen dat alle klachten verdwijnen, maar de meeste mensen ervaren een flinke verbetering.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Spoel de neus na de operatie goed. Dit kan door een neusdouche te gebruiken. U gebruikt de neusdouche twee keer per dag en doet dat minimaal twee weken. Als u na twee weken nog steeds korsten in de neus heeft mag u de neusdouche natuurlijk langer gebruiken.

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Bij iedere ingreep is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. In de praktijk zijn complicaties bij deze ingreep zeldzaam.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bespreek deze dan met de polikliniek KNO. Zij zijn op werkdagen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar. Neem in spoedgevallen buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: