Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Cellcept (Mycofenolaatmofetil)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u Cellcept gaat gebruiken. De werkzame stof van dit middel is mycofenolaatmofetil (MMF). Hier vindt u meer informatie over dit medicijn en leest u wat u kunt verwachten.

Hoe werkt MMF?

MMF onderdrukt het afweersysteem en daarmee de afweerreactie van uw lichaam. De longarts schrijft dit middel voor bij verschillende ontstekingsziekten in de longen om de ontsteking te remmen. Voorbeelden van ziekten waarvoor de longarts MFF voorschrijft zijn longontstekingen met een onderliggende systeemziekte (reuma) of (pulmonale) sarcoïdose. We gebruiken dit medicijn ook als u een transplantatie heeft gehad. Daarmee proberen we afstoting te voorkomen.

De merknaam van MMF is Cellcept® of Myfenax®. Het is verkrijgbaar in tabletten van 500 milligram en capsules van 250 milligram. De hoeveelheid die u neemt varieert en kan tijdens de behandeling worden aangepast. Ook de duur van de behandeling kan variëren. Dit hangt af van het resultaat en de manier waarop uw lichaam het medicijn verdraagt.

Hoe en wanneer neemt u MMF in?

Neem dit medicijn altijd rond dezelfde tijd in. Het is belangrijk dat u dit middel steeds met intervallen van 12 uur (dus twee keer per dag) inneemt. Bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend en om 19 uur in de avond. De hoeveelheid werkzame stof die vanuit de darm in uw bloed terechtkomt hangt af van wat u eet. Daarom is het goed om MMF steeds op dezelfde manier (dus met of zonder eten) in te nemen. Als u misselijk wordt kan het helpen om MMF tijdens de maaltijd in te nemen. Neem de tabletten of de capsules in met een glas water. Slik de tabletten of de capsules in hun geheel door. Maak ze dus niet fijn en kauw er niet op.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: