Carpaletunnelsyndroom
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Operatie

Hoe bereidt u zich voor? 

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, is het erg belangrijk dat u dit aan uw arts vertelt. Bepaalde medicijnen (met name antistollingsmedicijnen, aspirine en APC) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. Overleg dit met uw specialist. Breng ook de trombosedienst op de hoogte als u daar onder controle staat.

Sieraden

U mag geen sieraden dragen aan de hand waaraan u wordt geopereerd. Wij verzoeken u daarom sieraden vooraf af te doen.

Vervoer naar huis

U mag zelf niet autorijden of fietsen na de operatie. Regel dus van tevoren vervoer naar huis.

Wat gebeurt er voor de operatie?

Onderzoek naar BRMO

Voor de operatie onderzoeken wij of u bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) bij u draagt. De bekendste BRMO zijn MRSA en VRE. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en doen we vooraf onderzoek bij u. Met wattenstaafjes maken we enkele uitstrijkjes van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden. Deze wattenstaafjes worden onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer drie werkdagen is de uitslag bekend.

Op de poliklinieken Chirurgie en Plastische Chirurgie wordt dit onderzoek niet standaard gedaan. Er wordt een vragenlijst doorgenomen om het besmettingsrisico in te schatten. Naar aanleiding daarvan beoordelen we of het nodig is om kweken af te nemen. 

Hoe verloopt de operatie?

U krijgt een bloeddrukband om de bovenarm, zodat er geen bloed in het operatiegebied kan stromen. Dat wordt bloedleegte genoemd. Overigens werken niet alle plastisch chirurgen onder bloedleegte. 
Na de verdoving maakt de arts een sneetje in een huidplooi van de handpalm richting binnenkant van de pols. Daarna snijdt de arts de dwarse polsband door. Hierdoor wordt de tunnel wijder. Op deze manier krijgt de zenuw weer ruimte, terwijl deze zelf heel blijft. De operatie duurt meestal minder dan een half uur. Meestal zijn de klachten na zes tot acht weken verdwenen. Vaak blijft er drie tot zes maanden wel een pijnlijk litteken over.

Wat gebeurt er na de operatie?

U krijgt een drukverband en meestal ook een mitella. Die moet u twee dagen dragen, tenzij de arts iets anders met u afspreekt. Als het verband te strak zit mag u de elastische zwachtel eerder losmaken en uw hand daarna opnieuw verbinden.

De plaatselijke verdoving werkt ongeveer een uur na. Als het nodig is, kunt u een gewone pijnstiller (zoals paracetamol) innemen. 

Nacontrole bij de handtherapeut

Na twaalf tot veertien dagen gaat u voor nacontrole naar een handtherapeut bij u in de omgeving. Deze geeft u instructie over het gebruik en de belastbaarheid van uw hand en verwijdert als het nodig is de hechtingen. Nacontrole bij een handtherapeut valt onder fysiotherapie. We raden u aan om van tevoren uit te zoeken of uw zorgverzekering dit vergoedt. Valt dit niet onder uw zorgverzekering, geef dit dan bij ons aan. We denken graag met u mee.

Telefonische afspraak

Acht weken na de operatie heeft u nog een telefonische afspraak met uw arts of een spreekuurassistente om te controleren hoe het met u gaat.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent? 

Hechtingen 

Zolang de hechtingen erin zitten, mag uw hand niet nat worden. 

Autorijden

Autorijden is pas veilig als de hechtingen zijn verwijderd en de kracht en controle over uw hand/vinger weer helemaal terug is.

Oefenen met bewegen

In bed kunt u uw arm het best op een kussen leggen, zodat deze hoger ligt dan de rest van uw lichaam. Dit is om zwelling te voorkomen. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk begint met het oefenen van uw hand door de vingers te bewegen. Dit mag al als de hand nog in het verband zit. In het begin gaat dit nog moeilijk, maar langzaamaan verbetert dit.  

Wij adviseren de hand zes weken weinig te belasten: vermijd zware en inspannende lichamelijke bezigheden. Doe geen krachtoefeningen en til de eerste vier weken niet zwaarder dan 1 kilo met de geopereerde hand. 
Houd ook uw schouder soepel door uw arm regelmatig uit de mitella te halen en deze langs uw hoofd te strekken. 

Dagelijkse bezigheden

Na ongeveer veertien dagen kunt u uw dagelijkse bezigheden en werk weer voorzichtig oppakken. Dat ligt er aan wel aan wat voor werkzaamheden u doet. Overleg hierover met uw arts. Als u zeven tot acht weken na de operatie nog klachten ervaart, maak dan een afspraak met de arts.  

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: