Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Capsaïcinebehandeling

In overleg met uw arts heeft u besloten een behandeling met capsaicine (hete peper) te ondergaan. Hier leest u meer informatie over deze behandeling. 

Voor wie 

U komt in aanmerking voor een behandeling met capsaicine: 

  • als u last heeft van chronische neusklachten (verstopping, loopneus, niezen) die niet worden veroorzaakt door een allergie én
  • als de normale behandeling met corticosteroïden bij u geen effect heeft.

Vooraf 

Deze behandeling werkt alleen als u niet rookt, of minimaal een half jaar niet heeft gerookt. Ook mag u niet verslaafd zijn aan bij de drogist verkrijgbare neussprays (Otrivin, nasivin). Deze sprays geven op korte termijn wel verlichting maar zijn op de langere termijn (aantal weken) zeer schadelijk voor de neus. 

De behandeling 

De behandeling bestaat uit vijf capsaicine behandelingen op één dag. U wordt hiervoor een halve dag opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats op de afdeling Dagverpleging onder supervisie van een KNO-arts.

Eerst worden uw huid, ogen en mond goed beschermd met vaseline en een bril. Vervolgens wordt uw neus met een verdovingsspray licht verdoofd. Dan wordt de capsaicine-oplossing in de neus gebracht. Dit kan in het begin erg prikkelen, maar is goed te verdragen. De behandeling wordt nog vier keer herhaald, met tussenpozen van een uur. Na de behandeling kunt u weer naar huis. Het effect wordt in de weken erna geleidelijk merkbaar. De behandeling is niet pijnlijk, maar zeker de eerste keer sprayen kan gevoelig zijn. De behandeling heeft geen schadelijke bijeffecten. 

Vergoeding 

De behandeling wordt volledig vergoed.

Vragen 

Met vragen over de behandeling kunt u terecht bij de polikliniek KNO.

Polikliniek KNO Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7780
Polikliniek KNO Rijnstate Elst: 088 - 005 5226
Polikliniek KNO Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar: 088 - 005 9530 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: