Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Capsaïcinebehandeling

U komt in aanmerking voor een behandeling met capsaïcine als u last heeft van chronische neusklachten (verstopping, loopneus, niezen) die niet worden veroorzaakt door een allergie én als de normale behandeling met corticosteroïden bij u geen effect heeft.

Voorbereiding

Deze behandeling werkt alleen als u niet rookt of minimaal een half jaar niet heeft gerookt. Ook mag u niet verslaafd zijn aan bij de drogist verkrijgbare neussprays (Otrivin, nasivin). Deze sprays geven op korte termijn wel verlichting maar zijn op de langere termijn (aantal weken) zeer schadelijk voor de neus.

Behandeling

De behandeling bestaat uit vijf capsaïcine behandelingen op één dag. U wordt hiervoor een halve dag opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats op de afdeling Dagverpleging onder supervisie van een KNO-arts.

Eerst worden uw huid, ogen en mond goed beschermd met vaseline en een bril. Vervolgens wordt uw neus met een verdovingsspray licht verdoofd. Dan wordt de capsaïcine-oplossing in de neus gebracht. Dit kan in het begin erg prikkelen, maar het is goed te verdragen. De behandeling wordt nog vier keer herhaald, met tussenpozen van een uur.

Na de behandeling kunt u weer naar huis. Het effect wordt in de weken erna geleidelijk merkbaar. De behandeling is niet pijnlijk, maar zeker de eerste keer sprayen kan gevoelig zijn. De behandeling heeft geen schadelijke bijeffecten.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: