Na de behandeling
U wordt in de rolstoel teruggebracht naar de verpleegafdeling. Nadat u geplast heeft, wordt door middel van een echo op uw buik gecontroleerd of uw blaas goed leeg is. Zo’n echo heet met een Engels woord een bladder scan. Als uw blaas goed leeg is, mag u naar huis.
Soms zwelt de plasbuis na de ingreep op, waardoor het leegplassen tijdelijk niet goed lukt. Als uw blaas meer dan 100 milliliter urine bevat, is hij niet leeg genoeg en moet er actie ondernomen worden. De blaas wordt dan leeggemaakt met een heel dun kathetertje (slangetje). Als dit meerdere keren nodig is, leert u zelf om uw blaas leeg te maken met een katheter (dat wordt katheteriseren genoemd) en gaat u met een pakket met materialen naar huis. Lukt het niet om uw blaas zelf te katheteriseren, dan kan dit betekenen dat u een dag langer opgenomen blijft. Meestal gaat het plassen na een tot twee dagen weer goed. De eerste keren na de behandeling kan plassen wat pijnlijk zijn en er kan bloed bij uw urine zitten. Dit komt door de wondjes in de plasbuis en is niet verontrustend.
Leefregels
Waar moet u op letten na de ingreep?
- Verricht de eerste twee weken geen zwaar werk.
- Wij raden u af om de eerste vier weken na de operatie geslachtsgemeenschap te hebben.
- Fiets de eerste vier weken niet.
- Let erop dat er bij u nooit meer een katheter ingebracht mag worden die groter is dan Ch 10. Dit is een katheter met een omtrek van 10 millimeter. Mocht u ooit opgenomen of geopereerd worden, vermeld dit dan.