Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Budesonide bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Budesonide. Hier leest u informatie over dit medicijn. Deze informatie is echter géén vervanging van de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of verpleegkundige terecht. 

Algemeen  

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar de huidige medicijnen kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het uitsluipen van of stoppen met medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen. 

Werking

Budesonide werkt ontstekingsremmend en vermindert daardoor klachten van chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Budesonide werkt vrij snel. U kunt meestal binnen een week verbetering verwachten. Vaak wordt Budesonide voorgeschreven in combinatie met andere geneesmiddelen tegen chronische darmziekten. 

Gebruik

Budesonide is verkrijgbaar als capsules, tabletten en granulaat en is bekend onder de volgende merknamen: Budenofalk; Entocort en Cortiment. Het is belangrijk hier goed op te letten. De voorgeschreven dosis neemt u exact in. 

 • Capsules
  Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.
 • Tabletten
  Slik de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u de tablet kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.
 • Korrels (granulaat)
  Leg de korrels op uw tong en slik deze in hun geheel door met water, zonder te kauwen of neem ze in met vla of yoghurt. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?

Neem de capsule, tablet of de korrels, bij voorkeur in de ochtend in.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De kans op deze bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid voor deze bijwerkingen, de hoeveelheid budesonide die u gebruikt en de lengte van de behandeling. 

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (<0,1%)
Meteen vanaf het begin van de behandeling: maag- of darmklachten. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie uit, spierkrampen, slecht genezende wonden en meer kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels, vooral darminfecties. Tijdelijke veranderingen in gevoel en stemming. Wazig zien en hoofdpijn. Een verhoogde oogboldruk. De volgende aandoeningen kunnen door dit middel verergeren: diabetes (suikerziekte), hartfalen, verhoogde bloeddruk of osteoporose (botontkalking). Na verschillende weken gebruik: gewichtstoename en een opgezwollen gezicht, dunne huid, vermindering van de werking van de bijnierschors.

Zeer zelden (<0,01%)
Meteen vanaf het begin van de behandeling: vermoeidheid, slaperigheid, pijn in de ledematen en trillen. Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening als u stopt met dit medicijn. Na meerdere maanden gebruik: botontkalking (osteoporose), een blijvende vertroebeling van de ooglens (cataract) kan ontstaan.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Stoppen met Budesonide

Bij langdurig gebruik kan plotseling staken of verminderen van Budesonide de volgende verschijnselen geven:

 • overmatige vermoeidheid
 • misselijkheid en braken
 • toename van pijn, zwelling
 • bloed bij ontlasting
 • daling van de bloeddruk

Verander daarom nooit de dosis Budesonide zonder toestemming van uw arts.

Omdat bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen deze verschijnselen ook kunnen optreden, is het belangrijk altijd uw behandelend artsen over uw Budesonide gebruik te informeren (ook de tandarts), wanneer u een operatieve of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. De arts kan dan zo nodig de dosis Budesonide tijdelijk verhogen. 

Interacties met andere geneesmiddelen  

Gelijktijdig gebruik met pijnstillers als naproxen/Aleve, ibuprofen, Voltaren/diclofenac, kan een verhoogde kans op een maagzweer geven. Deze middelen worden afgeraden bij chronische darmontstekingen. Indien u dit toch gebruikt in combinatie met Budesonide, dan kan dit een verhoogde kans op maagzweren geven.

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegel van Budesonide en of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Ook kan Budesonide de werking van andere middelen beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met Budesonide behandeld wordt.

Vaccinaties

Budesonide is niet van invloed op de werking van eventuele vaccinaties.

Vruchtbaarheid 

Budesonide is niet van invloed op de vruchtbaarheid bij de man of vrouw.

Zwangerschap

Er is geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen van het kind bekend bij het gebruik van Budesonide. Soms zien we bij het gebruik van Budesonide tijdens de zwangerschap groeivertraging bij het ongeboren kind. Een opvlamming van de ziekte wordt echter schadelijker geacht voor moeder en kind dan de behandeling met Budesonide. Daarom wordt Budesonide gebruik gehandhaafd in de zwangerschap of wordt Budesonide, als het nodig is, voorgeschreven tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding

Budesonide gaat mogelijk (in kleine hoeveelheden) over in de borstvoeding. Als u een lage dosering gebruikt, geeft het waarschijnlijk weinig risico voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan eerst met uw arts of verpleegkundige.

Vragen? 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts of MDL-verpleegkundige.

Contact 

De MDL-verpleegkundigen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar. Wanneer u belt met de spreekuurassistenten van de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten op telefoonnummer 088 – 005 6800 plannen zij dezelfde of volgende dag een telefonische afspraak voor u in. U kunt ook contact opnemen door middel van een e-consult in Mijn Rijnstate via www.rijnstate.nl/mijnrijnstate. Let op: bij spoed is een e-consult niet geschikt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: