Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bronchiale hyperreactiviteitstest

In overleg met uw arts heeft u besloten een longfunctieonderzoek te laten doen. Bij de bronchiale hyperreactiviteitstest stellen we vast of er een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van metacholine. Dit is een prikkelende, maar onschadelijke stof.

Voorbereiding thuis

  • Het is verstandig de laatste 30 minuten voor het onderzoek niet te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten.
  • Vanwege het onderzoek stopt u met het innemen van bepaalde longmedicijnen. Belangrijk: bekijk hier met welke medicijnen u moet stoppen. Het kan zijn dat u op verzoek van uw longarts bepaalde medicatie eerder moet stoppen door moet blijven gebruiken. Mocht dit zo zijn, dan bespreken we dit vooraf aan het onderzoek met u.
  • Als u prednison of dexamethason gebruikt, verzoeken wij u om minimaal 3 dagen voor de test contact op te nemen met de afdeling Longfunctie.
  • Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. U kunt contact opnemen met de afdeling Longfunctie.
  • Het is beter dat u geen begeleider (familielid of bekende) meeneemt bij deze test, omdat diegene ook last kan krijgen van de prikkelende stof.

Als u op dit moment bezig bent met een antibiotica- of prednisonkuur vanwege een luchtweginfectie of als u hier net mee bent gestopt, meld dit dan zo snel mogelijk aan de Longfunctieafdeling. Tenzij de longarts anders heeft besloten, kan de bronchiale hyperreactiviteitstest dan niet doorgaan. De bronchiale hyperreactiviteitstest kan pas als u 6 weken gestopt bent met de prednison en/of antibiotica.

Melden

 U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie. Neem altijd uw identiteitsbewijs en Rijnstatekaart mee! 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: