Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bronchiale hyperreactiviteitstest

In overleg met uw arts laat u een longfunctieonderzoek doen. Bij de bronchiale hyperreactiviteitstest onderzoeken we hoe prikkelbaar uw luchtwegen zijn. Hierbij gebruiken we metacholine. Deze stof prikkelt, maar is niet schadelijk. 

Voorbereiding thuis 

  • U mag 30 minuten voor het onderzoek niet sporten en geen zware inspanning leveren. 
  • U moet misschien voor het onderzoek stoppen met uw longmedicijnen. Belangrijk: bekijk hier met welke medicijnen u moet stoppen. Misschien moet u deze medicijnen op verzoek van uw longarts blijven gebruiken of moet u er eerder mee stoppen. Dit bespreken we vóór het onderzoek met u. 
  • Als u prednison of dexamethason gebruikt, neem dan minimaal 3 dagen voor de test contact op met de afdeling Longfunctie. 
  • Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. U kunt contact opnemen met de afdeling Longfunctie. 
  • Neem geen begeleider (familielid of bekende) mee naar deze test. Die persoon kan ook last krijgen van de prikkelende stof. 

Als u op dit moment een antibiotica- of prednisonkuur krijgt voor een luchtweginfectie of als u hier net mee bent gestopt, meld dit dan zo snel mogelijk aan de Longfunctieafdeling. De test kan dan niet doorgaan, tenzij de longarts iets anders heeft besloten. De bronchiale hyperreactiviteitstest kan pas als u 6 weken bent gestopt met de prednison en/of antibiotica. 

Waar meldt u zich voor het onderzoek? 

 U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie. Neem altijd uw identiteitsbewijs en Rijnstatekaart mee.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: