Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bronchiale hyperreactiviteitstest bij kinderen

In overleg met je arts is besloten dat je binnenkort een bronchiale hyperreactiviteitstest krijgt. Hier vind je meer informatie over dit onderzoek en lees je wat je kunt verwachten.

Wat is een bronchiale hyperreactiviteitstest ?

Bij de metacholineprovocatietest kijken wij of er sprake is van een verhoogde prikkelbaarheid van je luchtwegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de stof histamine. Dit is een prikkelende, maar onschadelijke stof.

Voorbereiding thuis

  • Je hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek; je mag gewoon eten en drinken.
  • Het is verstandig de laatste 30 minuten vóór het onderzoek niet te sporten of andere lichamelijke inspanning te verrichten.

Voor het onderzoek kun je je met je Rijnstatekaart melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie

Medicatie
Als je onderstaande medicijnen gebruikt, moet je hiermee stoppen voor het onderzoek.

  • 72 uur voor het onderzoek stop je met Antihistamine en gebruik je geen Singular (montelukast). 
  • 36 uur voor het onderzoek stop je met Flutiform, Foradil, Foster, Oxis, Seretide, Relvar of Symbicort;
  • 8 uur voor het onderzoek stop je met Aerolin, Airomir, Atrovent, Berodual, Berotec, Bricanyl, Combivent, Salbutamol, Ventolin.

Let op: Als je in de periode van zes weken voorafgaand aan het onderzoek een astma-aanval hebt gehad, of antibiotica, Dexamethason of prednison hebt gebruikt, overleg dan op tijd met je kinderarts of het zinvol is om de test door te laten gaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

Bij dit onderzoek adem je door een mondstuk dat verbonden is met een longfunctieapparaat en krijg je een zachte klem op je neus. Aan het begin zal de longfunctieanalist(e) je vragen een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk weer uit te ademen. Daarna adem je, door middel van vernevelen, via een mondstuk histamine in. Hierna blaas je weer zo krachtig mogelijk uit. Zo kan worden vastgesteld of deze stoffen eventuele astmatische klachten (hoesten en of benauwdheid) kunnen opwekken.

Als er benauwdheid optreedt, geeft de analist(e) je zo snel mogelijk een luchtwegverwijder (pufje) waardoor je benauwdheid verdwijnt. Heb je thuis een eigen voorzetkamer, een Aerochamber, neem deze dan mee. Het onderzoek duurt 45 tot 75 minuten.

Tips voor het onderzoek
Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. In totaal mag je één extra persoon meenemen naar het onderzoek. Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.

We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt

Let op! Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen niet mee naar het onderzoek.

Na het onderzoek

Je kunt tijdelijk wat last hebben van lichte keelpijn, prikkelhoest of heesheid en misschien ook van wat spierpijn

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: