Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

BPPD

U heeft Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD). Hier leest u wat dit inhoudt en hoe we u kunnen behandelen.

Wat is BPPD?

Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘in aanvallen optredend’. BPPD staat dus voor goedaardige, kortdurende duizeligheidsaanvallen die ontstaan doordat u van positie verandert. BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust. BPPD is een belangrijke oorzaak van duizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Kenmerken voor BPPD is draaiduizeligheid die een paar seconden nadat u een specifieke beweging maakt ontstaat. Denk aan omrollen in bed, gaan liggen of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en gaat soms gepaard met misselijkheid en heel soms met braken.

Lees meer over BPPD op de website van Kenniscentrum Duizeligheid

Hoe kunnen we u behandelen?

De behandeling van BPPD bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terechtkomen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. De manoeuvre begint in zittende houding. U draait met het hoofd naar de kant van de klachten. In dit voorbeeld de rechter zijde. Daarna gaat u snel achterover liggen met het hoofd iets afhangend bijvoorbeeld over de rand van het bed. Het hoofd is nog steeds gedraaid naar rechts. Na enkele seconden kan de duizeligheid ontstaan. U blijft ongeveer een minuut zo liggen, tot de duizeligheid helemaal weg is.

Vervolgens draait u het hoofd naar links (of naar rechts als u links bent begonnen), naar de andere schouder dus. Deze positie houdt u wederom een minuut aan. U kunt zich nu weer duizelig voelen. Hierna draait u door op de linkerzij (of rechterzij als u links bent begonnen), waarbij u het hoofd meebeweegt totdat uw neus naar beneden wijst in een hoek van 45 graden. Houd ook deze positie weer een minuut vast. Ook nu kunt u zich weer duizelig voelen.

Tot slot brengt de arts u weer terug tot zithouding. Het is heel normaal dat u nu enkele seconde duizelig bent. Laat het hoofd ongeveer een minuut een beetje hangen. Onderstaande video van Gelre ziekenhuizen geeft een goed beeld van de Epley manoeuvre.

Welke oefeningen kunt u thuis doen?

De Epley methode is effectief bij 90% van de mensen met BPPD. U kunt deze oefening thuis nog een paar dagen doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Als het goed is, heeft u na een tijdje geen klachten meer als u gaat liggen. Dan kunt u stoppen met de oefeningen. Soms komen de klachten na een tijdje terug. U kunt de oefening dan weer herhalen.

De video van Gelre ziekenhuizen geeft een goede instructie voor de Epley manoeuvre aan de linkerzijde. De manoeuvre voor de rechterzijde is precies andersom.

Video Epley manoeuvre

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, bespreek deze dan met uw behandelend arts.

Meer informatie

Op de website www.duizeligheidscentra.nl kunt u veel achtergrondinformatie vinden over BPPD.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: