Botoxbehandeling van de blaas
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Na de behandeling

Nadat u van de behandelstoel bent geholpen, kleedt u zich aan. De arts bespreekt de behandeling verder met u. Vervolgens wordt u teruggebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen. Als u heeft geplast en er niet meer dan honderd milliliter urine in de blaas is achtergebleven, mag u naar huis. Dit wordt met een echo gecontroleerd.

Blijft er meer dan honderd milliliter urine in de blaas achter en blijft dit zo bij meerdere keren plassen, dan moet u de blaas een paar keer per dag met een katheter leeghalen zoals de instructieverpleegkundige u geleerd heeft. Uiteraard krijgt u hierover nog aanvullende informatie voor u naar huis gaat.

Effecten van de ingreep 

Soms kan na injectie van botuline-toxine de urine iets bloederig zijn. We adviseren u daarom wat extra te drinken na de behandeling.

Het effect van de injectie is na drie dagen tot drie weken te merken. De behandeling is effectief bij ongeveer tachtig procent van de patiënten. Helaas werkt botuline maar drie tot twaalf maanden. Als het is uitgewerkt, kan de behandeling worden herhaald.

Bij sommige patiënten werkt de botuline zó goed dat zij enige tijd niet goed kunnen plassen en daarom zichzelf enkele malen per dag moeten katheteriseren. Met het uitwerken van de botuline komt echter ook het vermogen om zelf weer te kunnen plassen langzaam terug. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: