Botoxbehandeling van de blaas
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De behandeling

Dag van behandeling 

We adviseren u gemakkelijke kleding aan te doen. Een pyjama is niet nodig. Voor de behandeling meldt u zich bij de Opnamebalie. Daarna gaat u naar de afdeling Urologie. Hier krijgt u een katheter. Via deze katheter wordt verdovingsvloeistof (lidocaïne) in uw blaas gebracht. Er wordt een stop op de katheter gedaan zodat de vloeistof in de blaas blijft en kan inwerken op de binnenkant van de blaas. Dit inwerken duurt ongeveer 60 minuten. Ook krijgt u een antibioticumtablet (Ciproxin) om infectie te voorkomen. Daarna wordt u op de afgesproken tijd met een rolstoel naar de polikliniek Urologie gebracht. 

Wat is botuline? 

Botuline-toxine is een medicinale stof die ervoor zorgt dat signalen van de zenuwvezels naar de spieren worden onderbroken. De werking van botuline kunt u vergelijken met het doorknippen van de telefoonlijn bij u thuis. Als de lijn wordt doorgeknipt kunt u geen telefoongesprek meer voeren. Als botuline in een spier wordt gespoten, kan die spier geen signaal meer ontvangen. Deze wordt daardoor verlamd. In de urologie wordt botuline gebruikt voor de behandeling van een overactieve blaasspier. Na injectie van botuline in de blaasspier verdwijnen bij ongeveer tachtig procent van de patiënten de klachten ten gevolge van een overactieve blaas. De productnaam van botuline-toxine die de afdeling Urologie van Rijnstate gebruikt is Dysport®.

Hoe wordt botuline toegediend? 

Voor de behandeling kleedt u zich van onderen uit (schoenen, broek, onderbroek) en neemt u plaats op een onderzoekstoel met beensteunen. De verpleegkundige verwijdert de katheter en reinigt de uitgang van de plasbuis met behulp van gaasjes met water. De arts brengt de blaaskijker via de plasbuis naar de blaas. Door een dun kanaaltje van de kijker wordt een lange injectienaald naar binnen geschoven waarmee de arts op vijftien verschillende plekken in de blaas een zeer kleine hoeveelheid botuline in de blaaswand spuit.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: