Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Botoxbehandeling bij overmatig zweten

Binnenkort ondergaat u een jodiumzetmeeltest op de huid van uw oksels. Als de test positief is, volgt aansluitend een Botoxbehandeling. Hier leest u meer over de test en behandeling.

De jodiumzweettest maakt het mogelijk om te beoordelen of u overmatig transpireert en in welk deel van uw oksel u overmatig transpireert. De test vindt plaats op de Dagbehandeling van Rijnstate Elst. U kunt plaatsnemen in de grote wachtruimte van de Dagbehandeling, eerste etage. Aanmelden is hiervoor niet nodig. Er worden meerdere patiënten tegelijk getest op één kamer. De bedden zijn van elkaar gescheiden door een gordijn.

Voorbereiding 

Een dag van tevoren scheert u de okselbeharing weg.
Een dag van tevoren geen deodorant (of middelen die het transpireren verminderen) gebruiken.
Houdt u er rekening mee dat als jodium op uw kleding komt, dit vlekken geeft die er niet uitgaan.
U doet er daarom verstandig aan oude kleding aan te trekken.

De jodiumzetmeeltest 

De doktersassistente smeert uw huid in met jodium. Nadat de jodium op uw huid is gedroogd, wordt uw huid bestrooid met zetmeelpoeder. Op de plaatsen waar u overmatig transpireert, kleurt het zetmeel donkerbruin.

Mocht u allergisch zijn voor jodium en/of zetmeelpoeder geef dit dan vóór het uitvoeren van de test door aan de doktersassistente. Als uit de test blijkt dat u overmatig transpireert, krijgt u gelijk een Botoxbehandeling. Het te behandelen gebied wordt afgetekend, schoongemaakt en ontsmet en u krijgt ongeveer 12 prikjes botuline-toxine (Botox) in uw oksels ingespoten.

Als de test negatief is, en niet is vastgesteld dat u overmatig transpireert, wordt er niet overgegaan tot het inspuiten van de Botox. U kunt zich dan wel op een ander tijdstip laten behandelen met Botox in het Cosmedisch Centrum van de polikliniek Dermatologie (de Privé Poli). De behandeling op de Privé Poli is voor eigen rekening. 

Wat is Botuline-toxine (Botox)? 

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten: 

  1. het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
  2. het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.

Resultaat 

Botuline-toxine blokkeert het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid
en de zweetklieren. De zweetproductie neemt na de Botoxbehandeling sterk af. Dit proces duurt ongeveer een week. Het effect houdt een aantal maanden tot één jaar aan. Daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. Sommige patiënten hebben antistoffen in het lichaam voor botuline-toxine. Bij hen is geen effect waarneembaar. 

Zijn er bijwerkingen? 

Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor. Sommige mensen die behandeld zijn met botuline-toxine hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard. Botuline-toxinetherapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen. 

Afspraak 

Wij houden voor de behandeling een strak schema aan en vragen u vriendelijk op tijd te komen. Mocht u uw afspraak niet na kunnen komen, belt u dan tijdig af. Dit is nodig vanwege het bestellen van de botuline-toxine. 

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, Rijnstate Elst, tel. 088 – 005 5170

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: