Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby

Uw baby is geboren tussen 35 en 37 weken (randprematuur) of geboren met een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (dysmatuur).

U krijgt deze folder omdat het geven van borstvoeding bij uw randpremature en/of dysmature baby niet hetzelfde gaat als bij een baby met een normaal geboortegewicht of bij een baby die met 40 weken wordt geboren.

De geboorte

Tussen randpremature en dysmature baby’s zitten grote verschillen. Zo kan een baby van 35 weken met een goed gewicht soms langer en effectiever drinken dan een baby van 38 weken met een te laag geboortegewicht. En omgekeerd komt ook voor. De medische ondersteuning die nodig is, verschilt ook per baby, waardoor de ene baby langer dan de andere op geboortezorg moet blijven.

Wat is er anders?

Een aantal zaken kunnen bij uw randpremature en/of dysmature baby anders gaan, zoals het voeden, slapen, ademen en het behouden van een goede temperatuur. Soms is er extra medische ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bij te lage bloedsuikers, een infectie of geel zien. Voor het goed op gang komen van de borstvoeding is het prettig dat u en uw baby bij elkaar kunnen blijven op geboortezorg.

Voeden

Normaal gesproken is er wel de mogelijkheid om uw baby direct na de geboorte aan de borst te leggen. Een dysmature baby heeft hier vaak wel de kracht voor, terwijl een randpremature baby vaak wat meer aanloopproblemen laat zien. Doordat deze baby’s vaak veel en lang slapen, laten ze minder vaak weten dat ze behoefte aan voeding hebben. Zodra er bijgevoed moet worden, is het belangrijk dat u gaat kolven, ook als uw baby wel aan de borst drinkt. Zie hiervoor de folder “Richtlijnen voor het afkolven van borstvoeding”.

De voedingen duren gemiddeld wat langer dan bij op tijd geboren baby’s. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat effectief drinken is, zodat uw baby geen energie verliest met alleen maar zuigen of sabbelen aan de borst. Randpremature baby’s pauzeren wat vaker aan de borst en moeten dus wat meer gestimuleerd worden om door te drinken.

Soms laten ze pas na enkele dagen wat meer problemen zien bij het drinken, ze vallen dan steeds sneller in slaap. Er wordt dan opnieuw gekeken op welke manier uw baby toch voldoende intake krijgt.

Ademhaling

Door een verminderde spierspanning kan uw randpremature baby moeite hebben met zuigen. Tijdens een voeding kan het lastig zijn om het zuigen af te wisselen met ademhalen. Uw baby kan dan ook stresssignalen laten zien, zoals fronsen, wenkbrauwen optrekken, neusvleugelen, snelle ademhaling, knoeien of opvallende geluiden maken. We adviseren u dringend in dat geval het drinken te onderbreken.

Slapen

Vaak slaapt uw randpremature en/of dysmature baby meer en moet uw kindje dus iedere 3 uur gewekt worden voor een voeding. Soms heeft de baby een sonde via de neus naar de maag om te voeden, zodat hij wat meer rust kan krijgen/ door kan slapen en het minder energie kost.

Temperatuur

Een dysmature baby moet meer moeite doen om zichzelf op temperatuur te houden, omdat hij minder onderhuids vet heeft. Huid-op-huidcontact is daarom belangrijk, net als het gebruik van kruikjes en omslagdoeken.

Belangrijk om te weten tijdens de eerste dagen na de bevalling

  • Huid-op-huidcontact zorgt voor: lager hartritme, hogere temperatuur, hogere bloedsuiker, meer zuurstof in het bloed en een betere kans op de eerste keer succesvol aanleggen.
  • Extra aandacht voor de lichamelijke toestand van uw baby door vaker de temperatuur te meten, alert te zijn op geel zien, slaperigheid of sufheid van uw baby.
  • Het is nodig dat u uw baby vaker wekt voor de voeding.
  • Extra aandacht voor het rustig op gang brengen van de melkproductie. Zo nodig kunt u eerst starten met afkolven en bijvoeden met afgekolfde moedermelk.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: