Hoe onderzoeken we u?
Mammografie

Echografie

Als dat nodig is, krijgt u een echografie van de borsten. Meestal krijgt u dit onderzoek aansluitend aan de mammografie.

Waarom een echografie?

Bent u ouder dan 30 jaar, dan doen we in principe altijd eerst een mammografie. Vanaf deze leeftijd is een mammografie het beste middel om borstkanker op te sporen. Bent u jonger dan 30 jaar, dan maken we in principe altijd eerst een gerichte echografie, omdat jonge vrouwen meestal veel klierweefsel hebben. Dit klierweefsel is evenals een mogelijke afwijking wit op de foto’s. Dat geldt ook als u een borstontsteking heeft of borstvoeding geeft.

Hoe wordt een echografie gemaakt?

Bij het maken van een echografie ligt u op uw rug of op uw zij op een onderzoeksbank. Nadat er gel op uw borst is aangebracht, strijkt de radioloog met een zogenaamde 'transducer' over uw borst. Dit is een apparaat dat met geluidsgolven beelden maakt. De radioloog die het onderzoek doet, beoordeelt de beelden direct.

Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten.

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij borstkanker

Vanaf begin oktober gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab. Een mooie mijlpaal in deze internationale borstkankermaand.

Lees meer
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Berichten in de media over het bevolkingsonderzoek borstkanker

De afgelopen drie maanden heeft het bevolkingsonderzoek borstkanker stilgelegen door de coronacrisis. Begin deze week verschenen er in de media berichten dat dit mogelijk tot 500 extra borstkankerdoden zal leiden. Deze cijfers zorgen voor onnodige paniek. Veel borstkankertumoren groeien zo langzaam dat het voor die patiënten uiteindelijk geen gevolgen heeft om langer te wachten. Patiënten met borstklachten of een knobbeltje in de borst konden tijdens de coronacrisis ook gewoon terecht bij Rijnstate. De borstkankerzorg is al die tijd doorgegaan.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: