Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Boezemfibrilleren

De cardioloog heeft vastgesteld dat u een hartritmestoornis heeft of heeft gehad. Dit heet boezemfibrilleren. Hier vindt u daar meer informatie over.

Hartritme

De belangrijkste functie van het hart is het rondpompen van bloed door het hele lichaam. Zo krijgen alle organen zuurstof en voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen verwijderd.

Het hart heeft een rechter- en een linkerhelft. Beide helften hebben een boezem en een kamer. Bij elke hartslag trekken eerst de boezems samen om het bloed naar de kamers te pompen. Hiervoor is een elektrische prikkel nodig. Die ontstaat in de sinusknoop in de rechterboezem. Deze prikkel gaat eerst naar beide boezems en daarna naar de hartkamers. De beide kamers trekken tegelijk samen en pompen het bloed door het lichaam. Dit is een hartslag. Na een korte pauze begint deze cyclus opnieuw.

Het hart van een volwassen persoon klopt in rust ongeveer 60 tot 80 keer per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen, bijvoorbeeld tot 160 of zelfs 180 slagen per minuut. Wanneer u slaapt, kan het hartritme dalen tot zo'n 40 tot 50 slagen per minuut. Meer slagen heeft u dan niet nodig. Ook als u bepaalde medicijnen gebruikt is een lagere hartslag normaal.

Het hartritme is zichtbaar te maken door een elektrocardiogram (ECG). We noemen een ECG ook wel een hartfilmpje. Het verschil in elektrische activiteit tussen boezems en kamers is op het ECG te zien als kleine en grote golfjes.

Wat is boezemfibrilleren?

Bij boezemfibrilleren is er geen regelmatige samentrekking van de boezems. De elektrische prikkel voor een hartslag ontstaat dan niet in de sinusknoop, maar op verschillende andere plaatsen in de boezems. Gelukkig worden niet alle impulsen doorgelaten naar de kamers, zodat de hartslag lager zal zijn. De pompfunctie van het hart kan daardoor wel iets minder goed werken.

Oorzaken

Boezemfibrilleren komt vaak door een hoge bloeddruk of een hartklepziekte. Afwijkingen van de kransslagaders, (chronische) longziekten, aangeboren hartafwijkingen en een longembolie kunnen ook zorgen voor boezemfibrilleren. Minder vaak voorkomend zijn een te hard werkende schildklier, een ontsteking aan het hartzakje of een hartoperatie. Het is niet altijd bekend wat de oorzaak is.

Boezemfibrilleren kan bij gezonde harten gebeuren door stress, drugs, cafeïne, stoornissen in de mineraalhuishouding van het bloed, stofwisselingsstoornissen en infecties. Soms komt het door een combinatie van oververmoeidheid en alcohol, en is er geen structurele hartafwijking. Mensen die ouder zijn dan 60 jaar hebben meer kans op boezemfibrilleren. Het is dan ook een van de meest voorkomende hartritmestoornissen.

Artsen komen er steeds meer achter dat leefstijl bij boezemfibrilleren erg belangrijk is. U kunt het risico op boezemfibrilleren verkleinen of de klachten verminderen door:

  • Niet te roken;
  • Geen of matig alcohol te drinken;
  • Regelmatig te bewegen;
  • Een gezond gewicht te behouden.

Symptomen

Niet iedereen met boezemfibrilleren heeft dezelfde symptomen. Sommige patiënten hebben al jaren boezemfibrilleren, zonder er iets van te merken. Mogelijke symptomen zijn:

  • hartkloppingen: plotseling bonzen of fladderen in de borst;
  • een opgejaagd of onrustig gevoel;
  • gebrek aan energie, vermoeidheid;
  • duizeligheid: een licht gevoel in het hoofd;
  • een naar gevoel op de borst: pijn, druk of een vervelend gevoel;
  • kortademigheid: snel lucht tekort komen in verhouding tot de verrichte inspanning;
  • onregelmatige hartslag;
  • ook een beroerte kan het eerste verschijnsel zijn van een langer bestaand boezemfibrilleren.

Vaststellen diagnose

Een gemakkelijke en betrouwbare methode om deze ritmestoornis vast te stellen is het ECG. Sommige patiënten hebben niet op elk moment last van boezemfibrilleren. Dan zijn er op een ECG niet altijd afwijkingen te zien. Daarom is het soms zinvol een 24-uurs ECG registratie te maken (ook wel holteronderzoek).

Risico's van boezemfibrilleren

Bij patiënten waarbij boezemfibrilleren langer bestaat zonder dat zij de juiste antistollingsmiddelen gebruiken, is de kans op een beroerte ongeveer 5 keer groter dan bij mensen met een regelmatig hartritme. Omdat de boezems niet geordend samentrekken, stroomt het bloed er minder snel doorheen. Dat maakt de kans op de vorming van bloedstolsels groter. Deze kans op bloedstolsels treedt pas op als het boezemfibrilleren langer dan 48-72 uur bestaat. Als een stolsel losschiet, kan dit terechtkomen in de hersenen, wat voor een beroerte kan zorgen. Ook komt het voor dat stolsels wegschieten naar andere organen, zoals longen, nieren, darmen of de kransslagaderen van het hart. Dat noemen we embolie.

Door boezemfibrilleren kan ook hartfalen ontstaan. De hartspier kan namelijk verzwakken als iemand langere tijd boezemfibrilleren heeft met een snelle hartactie. Hierdoor neemt de pompfunctie van het hart af.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: