Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bodyboxmeting bij kinderen

In overleg met je arts is besloten dat je binnenkort een bodyboxmeting krijgt. Hier vind je meer informatie over dit onderzoek en lees je wat je kunt verwachten.

Wat is een bodyboxmeting?

Bij een bodyboxmeting meten we hoeveel lucht er in je longen kan. We kijken ook de lucht die in je longer achterblijft na het uitademen. Als je uitademt blaas je namelijk nooit alle lucht uit. Er blijft altijd een beetje achter zodat je longen niet dichtklappen. Deze hoeveelheid meten we met een bodyboxmeting. 

Voorbereiding thuis

  • Je mag gewoon eten en drinken vóór het onderzoek.
  • Het is verstandig om een half uur voor het onderzoek niet te sporten of je lichamelijk in te spannen.

Als je arts een ‘bodyboxmeting voor en na medicatie’ voor je heeft aangevraagd, mag je deze medicijnen voor het onderzoek even niet gebruiken:

  • 8 uur van tevoren geen kortwerkende luchtwegverwijders zoals: Airomir, Atrovent, Bricanyl, Salbutamol of Ventolin.
  • 36 uur van tevoren geen langwerkende luchtwegverwijders of combinatiemedicijnen: Flutiform, Foradil, Foster, Oxis, Relvar, Seretide of Symbicort.

Hoe verloopt het onderzoek?

Bij een bodyboxmeting zit je in een soort kast van glas. Dit noemen we de bodybox. Het lijkt een beetje op een douchecabine met glas aan alle kanten. In de bodybox staat een stoel. Je gaat op deze stoel zitten met een zachte klem op je neus en een mondstuk in je mond, dit lijkt een beetje op een snorkel die je bij het duiken gebruikt. Het is aangesloten op een computer: het longfunctiemeetapparaat.

De deur gaat dicht. Hij kan niet op slot. Je vader of moeder (of iemand anders die met jou mee is) blijft buiten de Bodybox. Jullie kunnen elkaar wel zien. Je ademt nu gewoon in en uit door het mondstuk. Af en toe moet je iets sneller inademen of uitblazen en tegen een klepje
aan ademen. Je ademt zover mogelijk leeg en meteen zo diep mogelijk weer in. Na de test mag het mondstuk uit je mond en de neusklem af. Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Bodybox voor en na medicatie
Bij een bodybox voor en na medicatie geeft de longfunctieanalist je na afloop van het onderzoek nog vier pufjes met een luchtwegverwijdend medicijn via een kapje. Daarna doe je het onderzoek nog een keer. Heb je een thuis een eigen voorzetkamer (Aerochamber), neem deze dan mee naar het onderzoek.

Tips voor het onderzoek
Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. In totaal mag je één extra persoon meenemen naar het onderzoek. Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.

We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt

Bijwerkingen

Als je luchtwegverwijdende medicijnen hebt gekregen (bijvoorbeeld Ventolin), kun je je daardoor trillerig voelen of hartkloppingen hebben. Dit kan vervelend voelen, maar het is niet erg. Het gaat snel weer over.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: