Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bloedsuikerdagcurve

Uw behandelend arts heeft voor u een glucose-dagcurve aangevraagd.
Met een glucose-dagcurve wordt onderzocht of uw lichaam suiker (glucose) goed opneemt. Het suikergehalte (glucosegehalte) wordt op verschillende tijden gemeten. Dit kan zijn met een tweepunts dagcurve of met een vierpunts dagcurve. 

Over glucose 

Glucose levert energie aan het menselijk lichaam. Glucose wordt vanuit het voedsel in uw bloed opgenomen. Vervolgens komt het in de lichaamscellen terecht. Het hormoon insuline is hierbij belangrijk. Heeft u te weinig insuline, dan kan uw lichaam de glucose niet goed genoeg opnemen. De glucose hoopt zich dan op in het bloed. Dit kan allerlei klachten geven. Het glucosegehalte varieert in de loop van de dag: na een maaltijd gaat het omhoog, daarna daalt het onder invloed van insuline weer tot een normale waarde. Bij een glucose-dagcurve wordt op verschillende tijdstippen het glucosegehalte in uw bloed gemeten.

Voorbereiding 

Op de dag voor het onderzoek blijft u vanaf 22.00 uur nuchter. Dit houdt in dat u niet meer mag eten, drinken en roken. Ook kauwgum is niet toegestaan. U mag nog wel wat water of thee zonder suiker drinken. Na de eerste bloedafname kunt u eventueel uw medicijnen innemen.

Bloedafname 

Een tweepunts dagcurve: 
Hiervoor meldt u zich om 8.00 uur nuchter bij het laboratorium (KCHL) op één van de volgende locaties: Rijnstate Arnhem, Elst, Zevenaar of Arnhem-Zuid. Het is belangrijk dat u na de eerste bloedafname ontbijt zoals u dat gewend bent. Vervolgens meldt u zich circa twee uur na het ontbijt (+ 10.00 uur).

Een vierpunts dagcurve: 
Hiervoor meldt u zich om 8.00 uur nuchter bij de afdeling bloedafname van het KCHL op één van de volgende locaties;

  • Rijnstate Arnhem, route 41
  • Rijnstate Zevenaar, route 1

Na de eerste bloedafname gaat u ontbijten. Vervolgens meldt u zich circa twee uur na het ontbijt (+ 10.00 uur), twee uur na de middagmaaltijd (+ 14.00 uur) en twee uur na de avondmaaltijd (+ 20.00 uur). In de tussentijd mag u het ziekenhuis verlaten.

Voor de laatste bloedafname (ca. 20.00 uur) gaat u naar Rijnstate Arnhem. Het maakt daarbij niet uit op welke locatie u eerder op de dag geweest bent. In Rijnstate Arnhem gaat u naar de receptie van het KCHL (route 41), waar u zich telefonisch meldt bij een dienstdoende medewerker van het laboratorium. U kunt deze medewerker bereiken door gebruik te maken van de telefoon op de balie van route 41 en nummer *82 3015 te bellen. 

Uitslag 

De uitslag van het bloedonderzoek krijgt u van uw behandelaar.

Vragen? 

Als u na lezen van deze informatie nog vragen heeft, beantwoorden de medewerkers van het laboratorium deze graag. Zij zijn te bereiken via onderstaand telefoonnummer.

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium, Rijnstate Arnhem
Telefoonnummer: 088 - 005 7715

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: