Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bloed in sperma

Bloed in het sperma (hematospermie) leidt vaak tot begrijpelijke maar onnodige schrikreacties. Het is meestal onschuldig. Een korte bloeding is meestal lang zichtbaar. De kleur verandert langzaam van helderrood tot bruin, een roestachtige kleur. Het kan maanden duren voordat het sperma weer normaal van kleur is.

Oorzaak van bloed in sperma

Een ontsteking van de prostaat, de bijbal of de zaadbal kan bij mannen onder de 40 een oorzaak zijn van bloed in het sperma. Ook kan een ontsteking van de plasbuis door bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) de oorzaak zijn.

Prostaatkanker als oorzaak

Bij mannen onder de 40 wordt meestal geen oorzaak gevonden. Bent u ouder dan 40, dan kan bloed in uw sperma te maken hebben met prostaatkanker. Om dit uit te sluiten is onderzoek nodig. Meestal is het genoeg om een eenvoudige bloedtest te doen. Hierbij worden de PSA-waarden getest. De kans op het ontdekken van prostaatkanker wordt groter bij hogere PSA-waardes. Een ‘normale’ waarde van PSA bestaat echter niet; ook bij gezonde mannen kan de PSA verhoogd zijn. Een hogere PSA-waarde kan wel een reden zijn voor verder onderzoek. 
 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: