Blindedarmontsteking
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

Meestal wordt er een kijkoperatie (laparoscopie) gedaan. Via een paar gaatjes in de buikwand worden instrumenten en een camera in de buik gebracht. De arts kan zijn handelingen zien op een beeldscherm en zo de operatie uitvoeren.
Bij twijfel kan de chirurg opereren via een snee midden in de onderbuik. Als de pijnklachten mogelijk een andere oorzaak hebben, kan deze zo ook worden opgespoord en behandeld.

Wanneer moet de operatie worden uitgesteld?

Heel soms is rondom de ontstoken blindedarm veel verkleving ontstaan. Dit kan de arts bij het onderzoek soms voelen als een weerstand. Deze afzetting van cellen heet een appendiculair infiltraat. Dit ontstaat meestal na enige dagen ziek zijn. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De ontsteking en het infiltraat moeten eerst afkoelen en tot rust komen voordat u kunt worden geopereerd. Soms is een operatie daarna niet meer nodig. Om het verloop in de gaten te houden wordt uw bloed regelmatig onderzocht. Ook wordt uw buik op verschillende tijdstippen onderzocht. Hiervoor wordt u in de meeste gevallen opgenomen. Vaak krijgt u dan ook antibiotica via een infuus.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: