1. Blindedarmontsteking
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Blindedarmontsteking

Wat is een blindedarmontsteking?

Een appendicitis of blindedarmontsteking is (meestal) een bacteriële ontsteking van het wormvormig aanhangsel (appendix) van de blindedarm. De blinde darm is blind eindigend. Hier ligt de basis van de problemen die de blindedarm kan veroorzaken. Micro-organismen kunnen gemakkelijk binnendringen en voor een ontsteking zorgen.

Klachten

Een blindedarmontsteking ontstaat over het algemeen plotseling en veroorzaakt pijnklachten rechtsonder in uw buik. Soms bent u voorafgaand aan de pijn misselijk. Ook kunt u lichte koorts hebben. Als de ontsteking zeer heftig verloopt, kan dit aanleiding geven tot buikvliesontsteking. In dat geval zit de pijn over uw hele buik.

Behandeling

Bij twijfel of onzekerheid of uw klachten inderdaad worden veroorzaakt door een appendicitis, kan een kijkoperatie (laparoscopisch onderzoek) onder narcose aan de eventuele operatie vooraf gaan. Daarbij kijkt de arts met een videocamera en een lichtbron in uw buikholte.

Operatie

Wanneer uw arts heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een blindedarmontsteking, dan is een operatie de beste behandeling. Door het verwijderen van de ontstoken blindedarm wordt voorkomen dat deze doorbreekt en een buikvliesontsteking veroorzaakt. De operatie wordt door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Bij twijfel kan de chirurg via een snee rechts in de onderbuik opereren. Daarbij kan ook een eventueel andere oorzaak van de pijnklachten worden opgespoord en behandeld.

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening

Onze specialismen

voor deze aandoening