Blaasstenen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Operatie

Afhankelijk van de grootte van de blaassteen/-stenen wordt het type operatie bepaald. Daarbij wordt een keuze gemaakt uit de volgende operatiemogelijkheden:

  • Cystolithotripsie
    Cystolithotripsie is de medische term voor vergruizen van de blaassteen. Als de blaassteen niet te groot is (niet groter dan enkele centimeters), kan de operateur deze vergruizen met behulp van een kijkbuisje via de plasbuis en met een laser of speciale tang. Daarna wordt het gruis weggespoeld. U krijgt tijdens de operatie een blaaskatheter die de dag na de operatie weer wordt verwijderd.
  • Sectio alta
    Sectio alta is de medische term voor een buiksnede. Grotere stenen worden via een open operatie verwijderd. U krijgt een snede in de onderbuik. Daarna wordt de blaas geopend, de steen verwijderd en uw blaas weer gesloten. U krijgt vijf tot tien dagen een blaaskatheter om de wond in de blaas te laten genezen. Zo nodig krijgt u een wonddrain: een slangetje in de buik dat eventueel wondvocht afvoert. 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: